sprawa sądowa o nabycie spadku i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku mada10000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mada10000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja mama miała sprawę o nabycie spadku po ojcu (kawałek ziemii O,5 ha).Sprawa zakończyła się wyrokiem z podzialem na wszystkich spadkobierców.Wyrok się uprawomocnił.
I co dalej?
Jak pozostalio spadkobiercy mają się zrzec na rzecz mamy.Gdzie się z tym udać? w jakiej formir ma to być zrobione .
bardzo prosze o odpowiedź.Ja jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o te zagadnienia.Prosze o doklane wytłumaczenie
z góry dziękuję

Dalej to trzeba wiedzieć - a to wy wiecie najlepiej czy pozostali spadkobiercy będą domogać się spłaty lub nie. Jeżeli tak to albo zgodnie u notariusza zrobić dział spadku - drożej ! lub sądownie złożyć wniosek o dział spadku zgodny 300 niezgodny 600 zł (jak dobrze pamiętam)

Pozostali spadkobiercy chcą się zrzec na rzecz mojej mamy.Tylko nie wiemy jak to zrobić .Czy każdy spadkobierca musi się udać do notariusza.czy wystarczy pisemne zrzeczenie potwierdzone np w Urzedzie Miasta za zgodność .

Chodzi o nieruchomość więc u notariusza będą musieli się stawić osobiście. Ewentualnie pełnomocnictwo. Można dopytać jakiegokolwiek u notariusza.

Powrót