Sprawa sadowa

• Autor wątku Autor wątku agnieszka1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka1978

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Witam, mam pytanie, ojciec dziecka (polak)zyje i mieszka w Nl. ja I dziecko (polacy) zyje w malzenstwie mam jeszcze 2 dzieci z mezem.mieszkamy I jestesmy zameldowani od 3.5 l.w De.Dziecko z nie formalnego zwiazku I o nie chodzi .Ojciec dziecka chce zalozyc sprawe w sadzie w Pl.czy sprawa powinna sie odbyc tam gdzie mieszka dziecko w De?czy w Pl.czy sad w pl odrzuci jego wniosek?

Sąd w Pl nie odrzuci jego wniosku, jeśli jesteście Polakami. Aczkolwiek mógłby założyć sprawę w Sądzie właściwym ze względu na jego miejsce zamieszkania, czyli w Nl. Ale zapewne nie posługuje się na tyle dobrze tym jezykiem, a poza tym obcy sąd nie zna polskiego prawa.

nika44 napisał:
Sąd w Pl nie odrzuci jego wniosku, jeśli jesteście Polakami. Aczkolwiek mógłby założyć sprawę w Sądzie właściwym ze względu na jego miejsce zamieszkania, czyli w Nl. Ale zapewne nie posługuje się na tyle dobrze tym jezykiem, a poza tym obcy sąd nie zna polskiego prawa.

Ale czy sprawy odnosnie dzieci nie odbywaja sie tam gdzie mieszka dziecko? My nie mieszkamy w Nl tylko w De

agnieszka1978 napisał:
Ale czy sprawy odnosnie dzieci nie odbywaja sie tam gdzie mieszka dziecko? My nie mieszkamy w Nl tylko w De
Znalazlam wypowiedz adwokata niemieckiego
Wklejam.
Niemieckie sądy rodzinne

Z reguły sądy rejonowe odpowiedzialne są za sprawy rodzinne. W Niemczech nie ma samodzielnych sądów rodzinnych. Sąd rodzinny jest odpowiednim wydziałem sądu rejonowego.

Odmienność polega tutaj na tym, że decyzje sądów rodzinnych w Niemczech nie są sprawdzane przez nadrzędne sądy krajowe lecz przez przez wyższy sąd krajowy. Który sąd rodzinny jest w danej sprawie właściwy, wynika to z przepisów prawnych i zależy od tego z jakim rodzajem sprawy rodzinnej mamy do czynienia (np. rozwód, utrzymanie, prawo do opieki nad dzieckiem, wyrównanie alimentacyjne itd.). Zasadniczo można powiedzieć, że za sprawy dotyczące statusu dzieci odpowiedzialny jest sąd w którego okręgu znajduje się dziecko, a więc tam, gdzie jest jego zwykłe miejsce pobytu. Nie chodzi tu o to gdzie dziecko jest zameldowane, ale o to gdzie koncentrują się jego interesy życiowe. Jeśli dzieci są zameldowane tylko w Niemczech, co często zdarza się w praktyce, i żyją w Polsce, to sąd ten nie będzie właściwy.

Maż zakłada sprawe, więc to on decyduje, gdzie to zrobi. Jeśli zaś sąd uzna, że nie jest właściwy do rozpatrzenia sprawy, przekaze sprawę według właściwosci sądowi właściwemu.

Mamy podobna sytuacje z tym, ze matka dziecka ( ktore wychowujemy )mieszka w PL a my z dzieckiem w DE. Sad Polski musial odrzucic wnioski matki dziecka, gdyz wlasciwym do prowadzenia spraw dotyczacych dziecka jest sad w kraju, w ktorym dziecko ma stale miejsce zamieszkania czyli w Twoim wypadku niemiecki Sad. Tego typu sprawy reguluja Unijne przepisy: Rozporzadzenie Rady ( EWG) Nr. 2201/2003 artykul 9 ( nie jestem prawnikiem, odpowiadam jedynie na podstawie wlasnych doswiadczen).Jesli dostaniesz wezwanie na rozprawe do Polski to powinnas wniesc sprzeciw z uwagi na niewlasciwosc Sadu. Sprawa moglaby odbyc sie w Polsce gdyby obie strony na to wyrazily zglode.

Ostatnia edycja:
Powrót