M
maruja
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam,
Chicałbym przeprowadzić sprawę spadkową nieruchomości,tak aby stała sie ona własnością mojej żony. W tym momencie nieruchomość zapisana jest na jej nieżyjącego pradziadka. W domu tym zameldowani są jeszcze :
1.matka mojej żony (wnuczka właściciela - to był jej dziadek)
2.ciotka mojej żony (właściciel był bratem jej ojca)
Poza tym do tej nieruchomości prawo mogą mieć jeszcze :
1.Babcia mojej zony ( żona syna właściciela nieruchomości)
2.Wujek mojej żony ( wnuczek właściciela - to był jego dziadek)
Zasady :
W urzędzie miasta na papierach od podatku za ziemię widnieje zarówno nieżyjący pradziadek , jak i moja teściowa ( czyli matka żony ). Czy to ma jakieś znaczenie ? Może łatwiej byłoby zapisać to na nią a nastepnie zrobić darowiznę na moją żonę (czyli jej córkę)
Wszystkie te osoby gotowe są zrzec się swoich praw na rzecz mojej żony
Wiem ,że gdzieś jest jeszcze brat ciotki ( czyli syn brata właściciela)
Moje pytanie :
W jaki sposób powinienem się do tego zabrać i czy wystarczą pisemne oświadczenia tych osób, że zrzekają się praw do tej nieruchomości ?
Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym nareszcie unormować sprawę tej nieruchomości
Chicałbym przeprowadzić sprawę spadkową nieruchomości,tak aby stała sie ona własnością mojej żony. W tym momencie nieruchomość zapisana jest na jej nieżyjącego pradziadka. W domu tym zameldowani są jeszcze :
1.matka mojej żony (wnuczka właściciela - to był jej dziadek)
2.ciotka mojej żony (właściciel był bratem jej ojca)
Poza tym do tej nieruchomości prawo mogą mieć jeszcze :
1.Babcia mojej zony ( żona syna właściciela nieruchomości)
2.Wujek mojej żony ( wnuczek właściciela - to był jego dziadek)
Zasady :
W urzędzie miasta na papierach od podatku za ziemię widnieje zarówno nieżyjący pradziadek , jak i moja teściowa ( czyli matka żony ). Czy to ma jakieś znaczenie ? Może łatwiej byłoby zapisać to na nią a nastepnie zrobić darowiznę na moją żonę (czyli jej córkę)
Wszystkie te osoby gotowe są zrzec się swoich praw na rzecz mojej żony
Wiem ,że gdzieś jest jeszcze brat ciotki ( czyli syn brata właściciela)
Moje pytanie :
W jaki sposób powinienem się do tego zabrać i czy wystarczą pisemne oświadczenia tych osób, że zrzekają się praw do tej nieruchomości ?
Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym nareszcie unormować sprawę tej nieruchomości