sprawa spadkowa po śmierci rodziców

• Autor wątku Autor wątku WPiotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WPiotr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,

Ponieważ każda sprawa jest inna, pozwoliłem sobie napisać do Państwa i poprosić o poradę.

W maju tego roku zmarła moja mama, a we wrześniu zmarł tato. Rodzice zostawili po sobie mieszkanie własnościowe.
Po śmierci mamy nie zakładałem sprawy spadkowej. Teraz chciałbym to zrobić, żeby przepisać mieszkanie na mnie. Zaznaczę jeszcze, że mam siostrę, która chce oddać mi prawa do tego mieszkania, mam stać się jego jedynym właścicielem. I teraz chciałbym zapytać, jak powinna wyglądać procedura z tym związana. Chciałbym dowiedzieć się czy wszystkie formalności z tym związane mogę załatwić w sądzie czy też będę musiał udać się do notariusza? Zależy mi, żeby cała procedura przebiegła jak najmniejszym kosztem. Niechciałbym płacić notariuszowi kilku tysięcy złotych...

Uprzejmie proszę o poradę co powinienem zrobić. Z góry dziękuję.
Piotr

Dodam jeszcze, że mieszkanie nie jest obciążone żadnymi długami, rodzicie też nie mieli żadnych należności do spłacenia.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry wszystkim.
Raz jeszcze chciałem prosić o jakąś podpowiedź w w/w kwestii. Z góry dziękuję.

to prosze spróbować tak, jeśli siostra się na wszystko zgadza:

złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po jednym i drugim rodzicu z jednoczesnym wnioskiem o dział spadku na zgodny wniosek stron (pana i siostry), w ten sposób, że pan zostanie właścicielem mieszkania spółdzielczego, a siostra zgadza się na brak stosownych spłat;

proszę spróbować opłacić 300 zł (powinno być 400 zł), ale może się uda;

do wniosku należy dołczyć:
1. akty zgony rodziców, akty urodzenia pana i siostry;
2. dokumenty opisujące to społdzielcze prawo własnościowe - albo księga wieczysta albo przydział na rodziców i zaśwaidczenie ze spółdzielni;

3. teoretycznie siostra może spadek odrzucić, jeśli nie ma dzieci, jeśli ma dzieci, to będzie to za bardzo skomplikowane; tylko że odrzucenie spadku kosztuje i trzeba to zrobić u notariusza, bo nie wiem, czy sąd zdąży stosowne oświadczenia przyjąć (macie na odrzucenie 6 miesięcy od dnia śmierci matki maj, więc odpowiedni dzień w listopadzie);

Jeżeli te 6 miesięcy będzie się liczyło od dnia śmierci do dnia sprawy sądowej, to na odrzucenie spadku będzie już chyba za późno. W takim razie czy będzie to wszystko można załatwić w trakcie jednej sprawy sądowej, czy najpierw będę musiał założyć sprawę spadkową i przepisać mieszkanie na mnie i siostrę, a dopiero potem w drugiej rozprawie wnieść wniosek o dział spadku?

jak juz panu wyżej napisałem, a podstawą tego jest:

Art. 680. § 1. We wniosku o dział spadku należy powołać postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku oraz spis inwentarza, jak również podać, jakie spadkodawca sporządził testamenty, gdzie zostały złożone i gdzie się znajdują. Jeżeli spis inwentarza nie został sporządzony, należy we wniosku wskazać majątek, który ma być przedmiotem działu.

§ 2. W wypadku gdy w skład spadku wchodzi nieruchomość, należy przedstawić dowody stwierdzające, że nieruchomość stanowiła własność spadkodawcy.

Art. 681. Jeżeli stwierdzenie nabycia spadku jeszcze nie nastąpiło, dokonuje go sąd w toku postępowania działowego, stosując przepisy rozdziału poprzedzającego.

Powrót