Sprawa spadkowa po wuju

• Autor wątku Autor wątku yarco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yarco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, może tu mi ktoś wyjaśni kwestie:
mój wuj (brat ojca) zmarł w listopadzie 2020r. , nie mieliśmy ze sobą kontaktu, ojciec z wujem także.
Mój ojciec zmarł w kwietniu 2021r. (nie minęło dokładnie pół roku).

Spadek po wuju odrzuciły jego dzieci i wnuki (dowiedziałem się o tym w maju 2022r.)

Z resztą rodziny założyliśmy sprawę o odrzucenie spadku.

Odbyła się ona niedawno jednak akurat Sąd wyznaczył mi nowy termin gdyż muszę najpierw odrzucić spadek jakby za mojego ojca, potem za siebie.

Czy to jest normalna procedura? Czemu nie mogłem tego zrobić od razu?
Niestety wtedy zaskoczony biegiem zdarzeń nie zapytałem...

Pana ojciec nie zdążył złożyć oświadczenia o odrzuceniu spadku po swoim bracie ponieważ zmarł przed upływem ustawowego terminu 6 miesięcy od dnia dowiedzenia się o swoim tytule dziedziczenia. W takiej sytuacji spadkobiercy osoby, która nie zdążyła złożyć oświadczenia o odrzuceniu spadku mogą złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku przez zmarłego. W tym celu powinien Pan (i inni spadkobiercy pana ojca) przyjąć spadek po nim a nastęnie wspólnie złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku przez ojca po swoim bracie. Następnie ci ze spadkobierców, którzy byli zstępnymi ojca powinni złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po bracie ojca.
Przepis prawny:

art. 1017 Kodeks cywilny
Jeżeli przed upływem terminu do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku spadkobierca zmarł nie złożywszy takiego oświadczenia, oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone przez jego spadkobierców. Termin do złożenia tego oświadczenia nie może się skończyć wcześniej aniżeli termin do złożenia oświadczenia co do spadku po zmarłym spadkobiercy.

Ostatnia edycja:
Powrót