J
janstar
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 176
Zapoznałem się z Poradnikiem jak i innymi podwieszonymi tematami, sporo dzięki nim się dowiedziałem, jednak pojawiają się pytania, na które nie znajduję odpowiedzi.
Zmarły pozostawia żonę i czwórkę dzieci (dwoje dzieci zmarło wcześniej).
Zmarły był współwłaścicielem razem z żoną kilku działek rolnych jak i budowlanych, domu oraz budynków gospodarczych. Z ruchomości (również wspólnota jw) posiadał maszyny rolnicze, traktor, samochód).
Posiadał także las oraz działkę będącą wyłącznie jego własnością.
Brak testamentu.
Rodzina myśli o sprawie spadkowej przez sąd.
1. Zakładając, że jest zgoda wśród powyższych spadkobierców jakie koszty będą oni musieli ponieść? Czu oprócz kosztów sądowych poniosą inne koszty, np wpisy do Ksiąg Wieczystych? Mam tu prośbę o podanie wszystkich kosztów, zarówno na rozpoczęcie, jak i zakończenie procesu, jak i pozostałych.
2. Odnosząc się do powyższych nieruchomości: czy spadkobiercy muszą sami "wyciągnąć" dokumenty typu wypisy z KW, inne dokumenty, czy też zajmuje się tym sąd?
Koszty dla spadkobierców są obecnie istotne.
Na co jeszcze spadkobiercy powinni zwrócić uwagę?
Zmarły pozostawia żonę i czwórkę dzieci (dwoje dzieci zmarło wcześniej).
Zmarły był współwłaścicielem razem z żoną kilku działek rolnych jak i budowlanych, domu oraz budynków gospodarczych. Z ruchomości (również wspólnota jw) posiadał maszyny rolnicze, traktor, samochód).
Posiadał także las oraz działkę będącą wyłącznie jego własnością.
Brak testamentu.
Rodzina myśli o sprawie spadkowej przez sąd.
1. Zakładając, że jest zgoda wśród powyższych spadkobierców jakie koszty będą oni musieli ponieść? Czu oprócz kosztów sądowych poniosą inne koszty, np wpisy do Ksiąg Wieczystych? Mam tu prośbę o podanie wszystkich kosztów, zarówno na rozpoczęcie, jak i zakończenie procesu, jak i pozostałych.
2. Odnosząc się do powyższych nieruchomości: czy spadkobiercy muszą sami "wyciągnąć" dokumenty typu wypisy z KW, inne dokumenty, czy też zajmuje się tym sąd?
Koszty dla spadkobierców są obecnie istotne.
Na co jeszcze spadkobiercy powinni zwrócić uwagę?