Sprawa spadkowa

• Autor wątku Autor wątku zalamany83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamany83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mam pytanie jak to jest z miemczech w sprwach spadkowych . Bylem zapisany w testamencie tydzień temu otrzymalem list ze sądu ze jest 4 spadkobierców a ja jestem jako zapisobiorca. Wyslalem pismo do sadu zeby sad mnie dalej informowal o przebiegu wydarzen . Czy zostawic to tak jak jest Czy mozna jakies pismo jeszcze napisac ? kazdy ma dostac po 1/4 spadku z tych czterech osob . ale nie wiadomo ile tam jest bo zadnych kwot nie ma wpisanych co moge jeszcze zrobic ?

zalamany83 napisał:
jest 4 spadkobierców a ja jestem jako zapisobiorca.
Zapisobiorca i spadkobierca to zupełnie inne instytucje. Prawdopodobnie toczy się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku. W ramach takiej sprawy dokonuje się otwarcia testamentu. Jeżeli testament jest ważny i obejmuje cały majątek to dziedziczenie odbywa się na jego podstawie a nie na podstawie ustawowego porządku dziedziczenia. W postanowieniu tym zostanie stwierdzone kto jest spadkobiercą oraz kto nabywa jaki przedmiot w ramach zapisu windykacyjnego. Tak jest w prawie polskim i prawdopodobnie także w niemieckim. Generalnie w sprawach spadkowych stawiennictwo nie jest obowiązkowe ale ważne jest by doręczono Panu odpis postanowienia tak by mógł Pan je ewentualnie zaskarżyć gdyby było nieprawidłowe. Może Pan skontaktować się z sądem nawet telefonicznie by ustalić czy po zakończeniu sprawy sąd z urzędu wyśle do Pana końcowe postanowienie.

Dziekuje za informacja Ja wyslalem pismo do sadu zeby mnie caly czas informowac. W pismie jakie dostalem pisze tylko ze sa 4 spadkobiercy glowni . Zobacze jaki bedzie dalszy tok postepowania . Bardzo dziekuje za Informacje

Witam mam jeszcze jedno pytanie dotyczace sprawy spadkowej jakis czas temu W tym pismie co dostalem ostatnio z sadu z niemiec jest tak jak juz pisalem 4 spadkobiercow wymienionych na testamencie jest zapis ze ja jako zapisobiorca jestem czy sad bedzie mnie informowac o dalszym toku czy jak to sie bedzie odbywac ? W lipcu chcialbym jechac na 3 dni i moze bym do sadu poszedl moze jakies informacje uzyskam I kto takie postanowienia wydaje w kwesti zapisobiorca czy sad czy spadkobiercy ci to bardzo dlugo trwa bo od listopada Ja wyslalem pismo do sadu zeby sad mnie informowal ale czy cos dostane nie wiem

Powrót