Sprawa spadku

• Autor wątku Autor wątku ewa009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie już jakiś czas temu pisałam. Przy układaniu dokumentów znajdujących się w domu mojego Wujka ,który zmarł 1 listopada natknęłam się na decyzję z postępowania spadkowego przeprowadzonego w 1997 roku po moim Dziadku , który zmarł w 1979r. Nie dawało mi spokoju to iż moja Mama czyli siostra Wujka została pominięta. W owym dokumencie jest napisane ,ze oświadczono ,iż Dziadek i Babcia posiadali jedynego syna i innych dzieci w tym adoptowanych nie było. Mam dwa pytania ; Czy można teraz to odkręcić i dowieść ,że Wujek sprzedawał dom ,który nie był w 100% jego własnością. Kiedy zawiadomić sąd o takim stanie (przed sprawą o spadek). Nadmienię ,że jest spisana umowa przedwstępna na sprzedaż domu ,który wybudowali Babcia i Dziadek. Przepraszam ,ze jest to chaotyczne ale bardzo prosze o odpowiedz.

Jednym słowem chodzi o to, że w orzeczeniu o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku i babci pominięto twoją matkę - bo ktoś w tym postępowaniu oświadczył, że nie było innych dzieci oprócz wujka.
Dobrze streszczone ?

TAK DOKŁADNIE O TO CHODZI. wUJEK BYŁ SAMOTNY I MOJA MAMA DZIEDZICZY USTAWOWO , ALE WUJEK PRZED ŚMIERCIĄ CHCIAŁ SPRZEDAĆ DOM, KTÓRYM MOIM ZDANIEM NIE BYŁ W 100 % NIE BYŁ WŁAŚCICIELEM. CZY MOJA MAMA MOŻE ODSTĄPIĆ OD UMOWY SPRZEDAŻY? CZY SĄD MOŻE NAKAZĆ W TAKIEJ SYTUACJI ABY DOKOŃCZYŁA SPRZEDAŻY PO WUJKU??

Co to znaczy sprzedawał? Zawarł umowę? Nie zawarł? Była tylko umowa przedwstępna?
p.s. proszę nie krzyczeć.

:) Przepraszam ja nie krzyczę. tak w miesiąc przed śmiercią Wujek zawarł umowę przedwstępną w postaci aktu notarialnego a finalizacja miała byc do 31-12-2008r. Ja i moi rodzice mieszkamy w innym mieście i nie wiedzieliśmy o tym. teraz Mama dziedziczy ustawowo po Wujku a strona kupująca naciska aby sprzedała dom.Wniosek nabycia sadku złożyłyśmy do sądu około 26.11.2008r

Czy mogłabym prosic o odpowiedz na moje pytania?? :) krzyczeć już nie będę.

Jeszcze raz proszę o odpowiedz, Czy można od kręcić lub udowodnić ,że Wujek próbował sprzedać dom ,który nie był tylko jego własnością.

STwierdzenie nabycia spadku można odkręcić, wnosząc o zmianę postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Jest na to specjalny tryb w postępowaniu cywilnym. Trzeba opisać oczywiście cała sytuację, że kto inny winine dziedziczyć, że pominięto spadkobierców ustawowych mimo braku testamentu itd.
Zawarcie umowy przedswtępnej sprzedaży nieruchomości w formie aktu notarialnego powoduje, że strona takiej umowy może przed sądem żądać złożenia przez drugą stronę umowy przedwtępnej oświadczenia woli o sprzedaży.
Należałoby więc szybko przeprowadzić postępowanie o zmianę posatnowienia o stwierdzneiu nabycia spadku, w wyniku którego stwierdzonoby, że spadek (w t ym nieruchomość) nie należały w 100% do wujka. Z tym trzeba iść do ksiąg wieczystych i dokonac zmiany wpisu
Wujek, nie będąc 100% właścicielem ni emógł rozporządzać nieruchomością ani zobowiązywać się do rozporządzania nią. Nie oznacza to jednak ze umowa przedwstępna jest nieważna. Raczej jednak nie będzie można zmusić nikogo na jej podstawie do przeniesienia własności nieruchomości.
CO będzie dalej to nie wiem. Sprawa od tego momentu może być skomolikowana. Tak na czuja mówię, że nie można żądać sprzedaży nieruchomości, ale to takie super proste nie jest.

Dziękuję bardzo za odpowiedz. Byłam już u prawnika jest to bardzo skomplikowane, Mama została dwa razy pokrzywdzona a teraz otrzymała całość i niezły "pasztet". Jeszcze raz dziekuje.

Witam ponownie.
Jesteśmy już po "wyprostowaniu" sprawy spadkowej, czyli moja Mama była właścicielem domu w 50% i bez jej wiedzy Wujek śp. zawarł umowę przedwstępną notarialną. Była też próba dogadania zię z Państwem ,którzy chcą kupić ten dom ale oni stoją na stanowisku, iż chcą dokończenia sprzedaży, my nie chcemy sprzedawać domu. Odbyła się pierwsza sprawa ale było tylko przesłuchanie i rozpoznanie sprawy. Sprawa jest z powództwa kupujących. Zadatek ,który Państwo wpłacili był niską kwotą a nie kwotą tzw, zwyczajową 10%, więcej wpłacono do sądu aby sprawa się odbyła. Mam pytanie czy sąd może moją Mamę zmusić do sprzedaży domu (mieszkają rodzice w maałym mieszkaniu w blokach, mają tylko mnie i łatwiej byłoby nam w przyszłości mieszkać w domu) i jakie koszty poniesiemy jeżeli sąd postanowi pozostawić dom przy naszej rodzinie. Bardzo z góry dziękuję za odpowiedzi.

Powrót