Sprawa uprawnień

• Autor wątku Autor wątku bulinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bulinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Ktoś pracuje w firmie świadczącej usługi teleinformatyczne i używa swoich uprawnień, (z których normalnie korzysta do wykonywania pracy) w celu umożliwienia sobie korzystania z tej usługi w domu za darmo, lub za mniejszą niż normalnie opłatą. Usługa jest świadczona na konkretnym adresie.
Ktoś w tej firmie się o tym dowiedział i chce skierować sprawę do prokuratury. Jakie musiałyby być spełnione warunki, aby taki ktoś został w jakikolwiek sposób ukarany? Jaka ewentualnie kara może wchodzić w grę? Czy jest zależna od ceny rynkowej tejże usługi?

Pozdr

podałeś za mało szczegółów... - mogłyby zaistniec znamiona czynów określone w art: 286 &1 KK , 287 &1 KK może jeszcze inne ,ale to zależy od okoliczności...

szczegółów - myślałem, że podałem wystarczająco dużo...
Przykład: masz usługę, którą możesz sobie zmienić i za nią nie płacić lub płacić mniej
robisz to sobie sam korzystając ze swoich uprawnień i możliwości

co osoba (właściciel) usługi może zrobić?

skoro uważasz ,że przedstawiłeś wystarczająco dużo informacji ...- no cóż aby podac dokładną kwalifikację prawną informacje które podałeś są niewystarczające....
W każdym bądź razie o ile właściciel (lub osoba przez niego upoważniona) uzna ,że swoim działaniem naraziłeś go na straty ,a dodatkowo przekroczyłeś swoje kompetencje może złożyc stosowne zawiadomienie na Policji lub w Prokuraturze....a ta ustali czy zaistaniał czyn zabroniony i jaka jest jego kwalifikacja prawna...

znacie przypadki takich oszustw? jak zakończyły się postępowania?

Różnie, zależy od wszystkich okoliczności popełnienia czynu, dowodów oraz sędziego.

Jeżeli osoba, która się przyzna, że zrobiła to co nie powinna ;] (przyzna się swojemu pracodawcy) i odda mu to ,co można powiedzieć ukradła, to czy pracodawca musi zgłosić prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa? Jeżeli prokurator stwierdzi, że skoro już uregulowałeś swoje zobowiązania - oddałeś co ukradłeś, to czy ukara Cię np grzywną? :what:

Powiedzmy ze przedstawiono mi dowody. Podsuwaja mi papier w ktorym jest jasno napisane ze: "Zobowiazuje sie do zaplacenia nienaleznie pobranych uslug i przekazuja sprawe prokuraturze i policji, jednak nie ponosza odpowiedzialnosci za podjete przez nich dzialania. Co to oznacza?

nie podałeś żadnych nowych informacji więc moja odpowiedź jest nadal aktualna...
[cytat="Markiz32":szlwlcve]skoro uważasz ,że przedstawiłeś wystarczająco dużo informacji ...- no cóż aby podac dokładną kwalifikację prawną informacje które podałeś są niewystarczające....
W każdym bądź razie o ile właściciel (lub osoba przez niego upoważniona) uzna ,że swoim działaniem naraziłeś go na straty ,a dodatkowo przekroczyłeś swoje kompetencje może złożyc stosowne zawiadomienie na Policji lub w Prokuraturze....a ta ustali czy zaistaniał czyn zabroniony i jaka jest jego kwalifikacja prawna...[/cytat:szlwlcve]

Powrót