Sprawa w esadzie o spłate faktury

• Autor wątku Autor wątku Kloppo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kloppo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Niedawno złożyłem pozew do e sadu o wpłate za poterminową fakture w wysokości 160 zł. Moimi dowodami są wystawiona faktura oraz potwierdzenie odebrania listu poleconego w którym było wezwanie do zapłaty.
Pozew został opłacony i czekał na rozpisanie.

Dzisiaj otrzymałem "wezwanie do usunięcia braków formalnych pisma procesowego i uiszczenia kosztów sądowych" Mam uzupełnić pozew w urzędowym formularzu oraz dodać dwa załączniki ( zapewne chodzi o te dowody)

Pismo dostałem z wrocławia czyli z miasta pozwanego.
Niewiem co robić bo jeśli prześle im te dowody jeszcze raz do wrocławia to zapewne każą mi się stawić na rozprawie a dzieli mnie od Wrocławia 500 km, więc więcej wydam na paliwo niż na to ile jest warta ta faktura.

Kloppo napisał:
Moimi dowodami są wystawiona faktura oraz potwierdzenie odebrania listu poleconego w którym było wezwanie do zapłaty.
tylko tyle? a jakaś umowa, potwierdzenie wykonania np. usługi?

Kloppo napisał:
Dzisiaj otrzymałem "wezwanie do usunięcia braków formalnych pisma procesowego i uiszczenia kosztów sądowych" Mam uzupełnić pozew w urzędowym formularzu oraz dodać dwa załączniki ( zapewne chodzi o te dowody)
Zapewne chodzi o kopie dla pozwanego które Sąd mu prześle. W E-sądzie nie trzeba dołączać dowodów jakie się podało.

Kloppo napisał:
Pismo dostałem z wrocławia czyli z miasta pozwanego.
Nie wiem co robić bo jeśli prześle im te dowody jeszcze raz do wrocławia to zapewne każą mi się stawić na rozprawie a dzieli mnie od Wrocławia 500 km, więc więcej wydam na paliwo niż na to ile jest warta ta faktura.

Z tego co Pan napisał to wnioskuje że sprawa nadal jest w e-sądzie ? Czy się mylę ?
Jeśli w e-sądzie to tam nie ma rozpraw chyba że przesłali to do Sądu rejonowego to wtedy nalezy się z tym liczyć tyle że można napisać żeby rozprawa odbyła się pod nieobecnosc powoda.

1.jeżeli dostałeś pismo z SR właściwego dłużnika to znaczy że e-sąd przekazał sprawę i wydał postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty,
2. na chwilę obecną musisz uzupełnić braki formalne pozwu czyli napisać jeszcze raz pozew oraz dołączyć swoje dowody oraz opłacić pozew, możesz w pozwie wnioskować o przeprowadzenie rozprawy pod nie obecność powoda.

robinson21

A co się stanie jeśli nie odpowiem na to pismo. W pouczeniu jest napisane ze przewodniczący zwróci pismo stronie. Czy to znaczy że sprawa się zakończy?

Powrót