sprawa w II instancji a pisma procesowe?

• Autor wątku Autor wątku candi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

candi

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, obecnie sprawa przeszła z SR do SO czyli z I do II instancji, jest już po apelacji i odpowiedzi na apelację drugiej strony, jest wyznaczony termin rozprawy - i tutaj mam pytanie czy strona pozwana może wnieść pismo procesowe bez żadnych przeszkód? z powołaniem informacji o zmianie okoliczności w sytuacji pozwanego, dziękuję za odpowiedź

no chyba może mieć wpływ na wyrok sądu II instancji prawda? coś słyszałam, że w postępowaniu cywilnym pisma składa się na wezwanie sądu a nie dowolnie chyba, ze to wnioski dowodowe i nie opóźnią prosesu itd. o takie kwestie mi chodzi

no tak, ale tutaj wnioski dowodowe niczego nie opóźniają, bo jeszcze nawet rozprawy nie było. Ty też możesz składać pisma

candi napisał:
coś słyszałam, że w postępowaniu cywilnym pisma składa się na wezwanie sądu a nie dowolnie
Zmień kawiarnię, na właściwe forum internetowe. Takie jak nasze.
Nie chodzi o opóżnianie, ale...
KPC Art. 381. Sąd drugiej instancji może pominąć nowe fakty i dowody, jeżeli strona mogła je powołać w postępowaniu przed sądem pierwszej instancji, chyba że potrzeba powołania się na nie wynikła później.

W zasadzie to autorka dobrze słyszała.

zgodnie z art. 207 par. 3 w związku z art. 391 par. 1 kpc:

Art. 207.
§ 3. Przewodniczący może także przed pierwszym posiedzeniem wyznaczonym na rozprawę zobowiązać strony do złożenia dalszych pism przygotowawczych, oznaczając porządek składania pism, termin, w którym należy je złożyć, i okoliczności, które mają być wyjaśnione. W toku sprawy złożenie pism przygotowawczych następuje tylko wtedy, gdy sąd tak postanowi, chyba że pismo obejmuje wyłącznie wniosek o przeprowadzenie dowodu. Sąd może wydać postanowienie na posiedzeniu niejawnym.

O ile nie jest to pismo zawierające wyłącznie wniosek dowodowy, to z formalnego punktu widzenia powinno zostać złożone wraz z wnioskiem o zezwolenie na złożenie takiego pisma (wiele sądów dopuszcza taką praktykę). Inną sprawą jest, że 207 bywa traktowany mało rygorystycznie.

O wniosku o zezwolenie na złożenie pisma wypowiedział się (choć na gruncie sprawy kasacyjnej) SN w postanowieniu z dnia 13 grudnia 2012 r. (III CSK 300/12).

Witam. Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy wysyłając pismo procesowe musze dac jakiś czas na odp stronie przeciwnej. Najchętniej wreczylbym je na samej sprawie ale wiem że nie przyjdą. Wówczas pewnie Sąd przełoży ewentualny wyrok albo wyznaczy kolejny termin a na tym mi nie zależy.