sprawa w prokuraturze

• Autor wątku Autor wątku eni31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
eni31

eni31

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam !
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale mam pytanie i nie bardzo wiem gdzie go zadać.
Mój mąz przebywa w tej chwili w AŚ , przeciwko niemu oprócz sprawy do której jest zatrzymany toczy sie jeszcze jedno postępowanie o niewykonanie do końca uslugi za która już wziął już pieniądze, sprawa już jest w prokuraturze. Ja rozmawiałam z osobą która tą sprawę zgłosiła i ustaliłysmy że jeżeli zwrócę cześć tych wpłaconych mężowi pieniędzy to ta pani napisze mi oświadczenie do prokuratury że nie ma juz żadnych roszczeń. Czy jeżeli ja zawiozę do prokuratury takie oświadczenie napisane przez ta panią to czy ta sprawa zostanie wycofana , umorzona ??? Czy ona musi osobiście tą sprawę wycofać ?, czy to musi być w prokuraturze czy może byc na policji tam gdzie sprawa ta została zgłoszona ???
Proszę o pilna odpowiedz , bo jutro mamy sie spotkać

Ostatnia edycja:
kwestia dotyczy oszustwa, tak?
jeżeli tak, to jest to przestępstwo ścigane z urzdu i nie można go ot tak sobie wycofać...dlaczego....
3 dni temu toczyłą sie na ten temat dyskusja....prosze poszukać

Tak czy owak zapłacić warto bo naprawienie szkody jest jedną z najistotniejszych okoliczności łagodzących (oczywiście abstrahuję w tej chwili od tego czy to w ogóle było przestępstwo - to już Wy lepiej wiecie).

...nie było to oszustwo tylko nie wykonanie do końca usługi na którą była podpisana umowa zlecenie...Teraz "zleceniodawca" domaga się zwrotu częsci pieniędzy ...

Zwykłe niewykonanie do końca umowy cywilnej nie jest przestępstwem.

a może masz przynajmniej treść postanowienia....o przedstawieniu zarzutów w tej sprawie o niwykonanie usługi....
może jest tam art. 286 kk napisany,,,??

...no tak ale ta sprawa jest w prokuraturze i teraz ta kobieta chce ją wycofać i tego nie wiem czy samo takie oświadczenie wystarczy ? Jutro mamy sie spotkać na policji bo ma zeznawać w tej sprawie i czy jeżeli wycofa tą sprawę na policji to prokuratura też ja sobie "odpuści" ?
...niestety nie mam postanowienia, to najpewniej jest sprawa do wygrania dla nas ,ale zalezy nam żeby wogóle nie trafiła do sadu ze wzgledu na to że maż przebywa w tej chwili w AŚ i nie miałby możliwości bronić się tak jak z wolności

Ostatnia edycja:
Zależy jak prokuratura oceni okoliczności sprawy. Jeżeli w tym wszystkim dopatrywac się będzie podejrzenia popełnienia przestępstwa ściganego z urzędu to nie odpuści, jak uzna, że to w ogóle nie było przestępstwo to odpuści.

...ja się martwię raczej o to czy może być to w formie oświadczenia czy ta kobieta musi być osobiście w prokuraturze, bo co do tego czy mu to odpuszczą to raczej tak
, tak naprawde to sama pani prokurator poradziła mojemu mężowi, żeby się dogadać i oddać kasę.

Fakt, że pieniądze tak, czy owak, wypada oddać skoro to przewidywała umowa. Bo jak nie od strony procesu karnego, to od strony cywilnego druga strona może dochopdzić tego co jej się należy.

...kadi ale czy wystarczy oświadczenie ,czy ona musi się osobiście pofatygować do prokuratury, a moze wystarczy jak jutro na policji wycofa tą sprawe ?

eni31 nie ma takiego czegoś jak: wycofania sprawy...
kadi Ci wyjaśnił chyba o co chodzi....
liczy się to co na to prokurator powie na temat zmiany jej zeznań....karteczka dostarczona przez Ciebie...nie sądzie, aby ktoś w ogóle chciał się tym zając....jeżeli juz, to niech ona idzie osobiście...

... dziękuje wam bardzo za pomoc i miłego dnia życze......:)
no i mam nadzieję ze uda się jutro jednak to załatwić...

Pokrzywdzona może to oświadczenie wysłać nawet pocztą. Prokurator, jeśli będzie chciał ją jeszcze dodatkowo przesłuchać, to ją najwyżej wezwie do siebie.

...witam :)
spotkalam się z tą panią na policji, przy funkcjonariuszu napisała oświadczenie dla mnie i dla policji ,że juz nie ma żadnych roszczeń , że doszło do ugody i pieniadze zostaly zwrócone.
Pan policjant powiedział ,że juz właściwie jest po sprawie i załawienie tego w prokuraturze to już tyko formalność i sprawa będzie umorzona .:) Czekamy tylko na powrót pani prokurator bo w tej chwili jest na urlopie ( mam nadzieje, że urlop się jej uda i wróci w dobrym nastroju) ;)...

Powrót