sprawa w sadzie - mozliwe krzywoprzysiestwo - wariograf

• Autor wątku Autor wątku dlugas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dlugas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,

kilka miesiecy temu mialem stluczke. Facet wjechal mi w tyl auta bo nie zachowal odleglosci. Policja stwierdzila, ze ja jestem poszkodowanym i chciala wystawic mandat sprawcy - nie przyjal (uwaza, ze zajechalem mu droge). W czasie spisywania zdarzenia przez Policje, facet wygrazal mi, ze znajdzie sobie swiadkow zdarzenia i mi pokaze w sadzie. Oprocz tego powiedzial, ze by mnie zastrzelil gdyby mial bron w czasie stluczki. NIe przypominam sobie zadnych osob, ktore mogly widziec cale zdarzenie on jednak twierdzi ze znalazl 3 osoby. Sprawa jest za dwa tygodnie a ja nie wiem co mam robic.

Czy on jest w stanie podwazyc moje zeznania biorac 3 osoby na swiadkow ? Co jesli, ja powiem, ze nikogo nie znam (tak faktycznie jest) ? W jaki sposob sad jest w stanie sprawdzic czy swiadkowie mowia prawde??? Stluczka byla w nieznanych mi stronach a sprawca jest mieszkancem tej miejscowosci wiec znalezienie swiadkow zapewne nie przysporzylo mu zbyt wielkiego problemu. NIe czuje sie winny (bo jak mowi stare przyslowie: kto bije w zadek tego wypadek), ot poprostu powstala drobna rysa na zderzaku.

Czy ja jako osoba pokrzywdzona nie majaca swiadkow moge wystapic do sadu o przebadanie mnie oraz swiadkow i sprawcy wariografem ?

Pomozcie prosze... nie wiem co robic...

uważam, że zastosowanie wariografu w tym przypadku jest bezzasadne. przede wszystkim wariograf stosuje sie do ograniczenia kręgu osób podejrzanych i nie jst dowodem bezposrednim.
jeżeli Policja bedzie miała wątpliwości co do winy sprawcy, powoła biegłego z zakresu ruchu drogowego badz biegłego z zakresu mechanoskopii.
a po za tym w sądzie nie ma instytucji pokrzywdzonego. jesteś świadkiem i nie możesz składać takiego wniosku. chcąc byc pokrzywdzonym nalezy wystepować w charakterze oskarżyciela posiłkowego badz oskarzyciela prywatnego, któremu przysługuje min. składnie wniosków dowodowych, zaskarżanie orzeczeń sądowych i zadawanie pytań oskarżonemu oraz świadkom.

Wariograf jak najbardziej mozna stosować do świadków, z tym że nie ma raczej możliwości, by do czegos takiego doszło w wykroczeniach. Nadto zgodę musi wyrazić osoba badana.
Powinien Pan złożyć oświadczenie o działaniu jako oskarzyciel posiłkowy, w szczególności wnosić o przeprowadzenie dowodów z zeznań Policjantów oraz notatek sporządzonych na miejscu zdarzenia.
Jesli wyjdzie, że świadkowie kłamią, będą mieć zarzut fałszywych zeznań.
Świadkom może pan też zadawac pytania. O której godzinie i w jaki dzień tygodnia było zdarzenie?

mysle, ze biegly z zakresu ruchu drogowego bedzie w stanie ta sprawe wyjasnic...

jesli swiadkowie beda krecic to zloze o oswiadczenie jako oskarzyciel posilkowy...

mam jeszcze jedno pytanie ? w zwiazku z sadem grodzkim sa jakies koszty i kto je ponosi ?

Proszę złożyć przed sprawą.
Koszty zależą (tj ich ponoszenie) od wyniku sprawy.

Miałam podobną sprawę w sądzie grodzkim- sprawa trwała 3 lata :o ponieważ obwiniony się uparł, że to nie jesgo wina( na pierwszą sprawę przyszedł z drzwiami :D - ważne jest, że jeste pan pokrzywdzonym a ten drugi wg policji obwinionym. Proszę złożyć jak najszybciej wniosek do sądu, że chce pan być oskarżycielem posiłkowym-dzięki temu będzie mógł pan zadawać pytania obwinionemu i świadkom, będzie pan mógł trzymać ręke na pulsie- w mojej sprawie było 2 biegłych. Co do kosztów- koszty sądowe + grzywnę ponosi osoba skazana- jesli go nie skarzą grozi wam obu współwina- wtedy koszty dzielicie po połowie-oczywiście koszty są też za biegłego. Ja sprawę oczywiście wygrałam- powiem tak- jeśli policja jest po pana stronie- bo jako oskarżyciel posiłokowy będzie pan siedział z policjantem w jednej ławce :D to ma pan wygraną w kieszeni-to moje osobiste zdanie- ale dzięki tej sprawie ja nauczyłam się sporo o sądach i wiem, że ten obwiniony nie miał szans wygrać choć bardzo się starał...

Powrót