K
Krzyfo78
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam wszystkich,
Mam następującą sytuację - W EPU został złożony sprzeciw od nakazu zapłaty i sprawa została przekazana do Sądu właściwości ogólnej. Właśnie dostałem wezwanie z Sądu do wskazania wszystkich twierdzeń, zarzutów i dowodów (sprzeciw zawierał tylko zarzuty bez przedstawienia dowodów - zgodnie z art. 505 (35) k.p.c.).
I moje pytanie jest następujące:
Czy powinienem do Sądu wysłać sprzeciw na urzędowym formularzu (sprawa do 10.000 zł w postępowaniu upominawczym) czy też sprzeciwu już nie składam (bo był złożony w EPU) a do Sądu wysyłam pismo procesowe / przygotowawcze ze wskazaniem twierdzeń i dowodów?
Na stronie:
iustitia.pl/wroclaw/index.php/aktualnosci/szkolenia/153-sprawozdanie-z-debaty-co-po-epu
jest takie uzasadnienie:
Tylko, że niestety nie rozwiewa to moich wątpliwości, gdyż są podane obydwa rozwiązania jako prawidłowe, a nie chciałbym doprowadzić do sytuacji, gdy Sąd odrzuca pismo (całość ma ok. 300 stron więc szkoda byłoby chociażby czasu poświęconego na napisanie uzasadnienia i zebranie dowodów)
Będę zobowiązany za pomoc, jeśli ktoś ma doświadczenie jak to w praktyce wygląda.
Mam następującą sytuację - W EPU został złożony sprzeciw od nakazu zapłaty i sprawa została przekazana do Sądu właściwości ogólnej. Właśnie dostałem wezwanie z Sądu do wskazania wszystkich twierdzeń, zarzutów i dowodów (sprzeciw zawierał tylko zarzuty bez przedstawienia dowodów - zgodnie z art. 505 (35) k.p.c.).
I moje pytanie jest następujące:
Czy powinienem do Sądu wysłać sprzeciw na urzędowym formularzu (sprawa do 10.000 zł w postępowaniu upominawczym) czy też sprzeciwu już nie składam (bo był złożony w EPU) a do Sądu wysyłam pismo procesowe / przygotowawcze ze wskazaniem twierdzeń i dowodów?
Na stronie:
iustitia.pl/wroclaw/index.php/aktualnosci/szkolenia/153-sprawozdanie-z-debaty-co-po-epu
jest takie uzasadnienie:
Jeśli sprzeciw ogranicza się do zdania "składam sprzeciw", "nie zgadzam się z pozwem" bez żadnego uzasadnianie, bez zarzutów, należy wezwać pozwanego do jego uzupełnienia przez przytoczenie dalszych twierdzeń, wniosków, zarzutów w terminie 2-tygodniowym. Jeśli sprawa podlega rozpoznaniu w postępowaniu uproszczonym to uzupełnienie powinno być dokonane na formularzu urzędowym sprzeciwu ale nie pod rygorem odrzucenia sprzeciwu tylko na ogólnych zasadach (uznanie później zgłoszonych twierdzeń i wniosków za spóźnione - art. 207 kpc itd).
Dla porządku były też głosy, iż do pozwanego po EPU także nie stosuje się przepisów o formie sprzeciwu w postępowaniu uproszczonym. Może zatem złożyć zwykłe pismo przygotowawcze (nie żaden sprzeciw) na ogólnych zasadach. Wskazano na konieczność zachowania pewnej symetrii w sytuacji procesowej obu stron.
Tylko, że niestety nie rozwiewa to moich wątpliwości, gdyż są podane obydwa rozwiązania jako prawidłowe, a nie chciałbym doprowadzić do sytuacji, gdy Sąd odrzuca pismo (całość ma ok. 300 stron więc szkoda byłoby chociażby czasu poświęconego na napisanie uzasadnienia i zebranie dowodów)
Będę zobowiązany za pomoc, jeśli ktoś ma doświadczenie jak to w praktyce wygląda.