Sprawa z facebooka zgloszona na policje

• Autor wątku Autor wątku Markosia020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Markosia020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Sprawe na policje zglosila osoba ktora dostala wiadomosc z prywatnego konta na facebooku z tego co wiadomo nie byly to grozby tylko kilka wyzwisk i brudnych spraw z przeszlosci. Policja pytala czy podejrzewa kogos a ze nie rozmawiamy ze soba od 3 lat poniewaz jestem w zwiazku z jej bylym " przyjacielem" ktory spotylal sie z ta osoba pod nieobecnosc meza podala mnie -jako podejrzana. Bylam przesluchiwana tydzien temu jako swiadek. Oczywiscie nie przyznalam sie do tego wystepku i dodalam do przesluchania ze rowniez mialam wiadomosci u siebie od tej samej osoby ale ich nie mam poniewaz zanim dowiedzialam sie ze ta osoba "pokrzywdzona" taka sprawe to ja swoje konto na tym portalu usunelam i mam swiety spokoj. Ta wiadomosc widzial moj brat...
1. Co dalej zrobi policja?
2. Czy po przesluchaniu bede podejrzana?
3. Czy to idzie do prokuratury (mam dosc sadow)
4. Czy znajda ta osobe? Chetnie poznam dowcipnisia
5. Czy moge oskarzyc ta osobe? Obgaduje mnie oczernia i opowiada wszystkim znajomym moim jej oraz osobom starszym ktore mnie nie znaja (dowiedzialam sie o sobie id kobiety 50letniej) ze to ja takie rzeczy wypisuje. Nie moge spac przez to bo wszyscy sie dziwnie patrza a niektorzy nie mowia mi juz nawet "czesc"

Prosze bardzo o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jezeli jest to na internecie raczej dojda do tej osoby po adresie IP.
Jezeli to ty - masz sie czego obawiac.
Jezeli nie - spokojnie.

Nie mam sie czego obawiac. Podejzewam ze ta osoba jest w holandii. I mam nadzieje ze jak ip nie znajda to nie bede jako podejrzana. Bo moga przyklepac mi zeby isc na latwizne.

Coś ktoś? Jak znalezc ta osobe? Da sie?

ehhhh napisał:
Jezeli jest to na internecie raczej dojda do tej osoby po adresie IP.
Jezeli to ty - masz sie czego obawiac.
Jezeli nie - spokojnie.

Uzyskac informacji o ip od administracji fb.... Fantazje masz :D

Dokładnie. Zapomnijcie o sprawie. Nikt nic z facebooka nie wyciągnie. Możecie sobie tam pisać co chcecie. Chyba, że planujecie jakiś zamach stanu to może tam w Ameryce zlitują się i podadzą dane logowań heh.

Sprawa zostala zamknieta przez policje

normalka. Jak polska policja słyszy słowo facebook to z automatu umarza sprawę. heh

opania napisał:
normalka. Jak polska policja słyszy słowo facebook to z automatu umarza sprawę. heh

Piszesz to z własnego doświadczenia?

Słyszałeś tylko o tym?

Czy ci się tak wydaje...?

z doświadczenia, ale nie własnego. Amerykanie odmawiają współpracy w błahych sprawach jak pomówienia, obraza czy oczernianie firm konkurencji, bo po prostu nie są wstanie pomóc całemu światu. Musieli by mieć osobne firmy tylko tym się specjalizujące. Czasami jak ktoś ma dobre kontakty z komendantem i jest duża presja z góry (firma właściciela "z kontaktami" jest oczerniana przez konkurencję) policja wezwie na przesłuchanie właścicieli firm oczerniających. Jeśli Ci do niczego się nie przyznają, to sprawa jest umarzana. USA dane do logowania wysyła tylko w nadzwyczajnych przypadkach jak zamach stanu czy terroryzm. Policja znając realia nawet już chyba nie pisze o logi.

Dobrze, że sprecyzowałeś...

opania napisał:
z doświadczenia, ale nie własnego. Amerykanie odmawiają współpracy w błahych sprawach jak pomówienia, obraza czy oczernianie firm konkurencji

bo znowu piszesz ogólnie... o czym Ci wspomniałem już w jednym z wcześniejszych tematów.

Po prostu z Twojej wypiewiedzi wynikało, że nie warto niczego zgłaszać a to nie prawda.

każde przestępstwo warto zgłosić. choćby dla formalności. jeśli sprawca jest głupi to sam się przyzna i nie trzeba będzie robić żadnego dochodzenia. Mimo wszystko dzięki za sprostowanie. :)

Zgłaszanie spraw zwiazanych z fb na policji to jawna kpina nawet sprawy dużego kalibry umierają śmiercią naturalna

krajzol napisał:
Zgłaszanie spraw zwiazanych z fb na policji to jawna kpina nawet sprawy dużego kalibry umierają śmiercią naturalna

Dlatego ja nie mam konta na portalach społecznościowych.
Bardzo cenię sobie prywatność.
No i... w ogóle mnie to nie interesuje. Szkoda mi czasu.

opania napisał:
Dokładnie. Zapomnijcie o sprawie. Nikt nic z facebooka nie wyciągnie. Możecie sobie tam pisać co chcecie. Chyba, że planujecie jakiś zamach stanu to może tam w Ameryce zlitują się i podadzą dane logowań heh.

To mało w życiu widziałaś bo przy sprawie o zniesławienie, FB bez problemu udostępniło dane (fakt faktem było trzeba korespondować do Irlandii)

Patriotic21 napisał:
To mało w życiu widziałaś bo przy sprawie o zniesławienie, FB bez problemu udostępniło dane (fakt faktem było trzeba korespondować do Irlandii)
To jakiś wyjątkowy przypadek, może mieli duzo wolnego czasu akurat? Zresztą pamiętaj że IP to dopiero początek schodów. IP to nie DNA

Patriotic21 napisał:

A czemu do irlandii?

Powrót