Sprawa z paragrafem 280

• Autor wątku Autor wątku carinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa. Mam pare pytań dotyczących ww tematu.

Kolega jest w trakcie sprawy z par.280 (moc urzędowa). Został oskarżony o pobicie i kradzież, czylo ROZBÓJ. Prawda jest jedna, że tak na prawde doszło tylko do pobicia...Pare lat temu, miał podobną wpadke, i w maju kończy mu sie już osłonka, bo zakończeniu poprzedniego wyroku. Jednak poprosił o "dobrowolne poddanie się karze". Jednak nie wiemy jak powinno wyglądać takie pismo. Przeszukałam już tematy na forum, znalazłam nawet odpowiedni, jednak adres nie działa. :( POMOCY!

Chcę wiedzieć również, co dzieje się z poszkodowanym-oskarzycielem posiłkowym, jeśli w kółko miesza w zeznaniach oraz zmienia bardzo istotne fakty. Wydaje się, że na siłe chce, aby oskarżony został ukarany, jednak ciężko mu to udowodnić, zmieniająć zeznania co sprawe. Został już ukarany karą 500 zł za fałszowanie zeznań.I dzisiaj snowu pokazał na co go stać... wymyśla niestworzone rzeczy obciążające kolege. Czy prokurator może wszcząć postepowanie przeciw niemu, za skłądanie fałszywych zeznań, kłamstwa oraz pomówienia?

500 zlotych za fałszowanie zeznań... hmm to ciekawa kara...

hmm... może źle to nazwałam, ale chodzi o to, że co chwile mówi co innego...żadne zeznania nie pokryły się z tymi, które podał na komendzie...

Jak nie popełnił przestępstwa to po diabła się przyznaje?
Wniosek o dpk to nie na piśmie tylko idzie się na rozprawę i tam się mówi na pierwszym przesłuchaniu że chce się poddać karze. Tylko pewnie to poprzednie mu odwieszą, jeśli to się skończy szybko...Nie wie,m po co się tak spieszy z tym skazaniem?

hmm.. to wyglada tak, ze w czasie tzw oslonki mial kolejna wpadke. Pobil goscia, ale nie ukradl mu telefonu. Poszkodowany mowi tez tak, ze zostal pobity, ale nie okradziony.Ale na poczatku, poszkodowany gledzil, ze moj kolega go okradl.wiec mowie, jest rozbierzność w zeznaniach! Dlatego zapytal sie o to dpk... bo moze wniosek bedzie lepszym rozwiazaniem... niz np to, że prokurator powie ze telefon zostal skradziony, wiec odwieszaja mu poprzedni wyrok + to co dostanie za ten...

Ostatnia edycja:
dpk to skazanie.... wiec jesli to jest przestępstwo podobne i zmieszczą się w okresie próby + 6 miesięcy to mu muszą odwiesić.

a gdzie moge znaleść taki wnisek? bo on juz zaproponował kare na przesłuchaniu, 2 lata w zawieszeniu na 5 lat pozbawienia wolności, jednak prokurator sie nie zgodził, a poszkodowanego nie spytali. Sędzia na końcu powiedział, że może złożyć pismny wniosek, gdyż w trakcie sprawy nie było czasu na argumentacje wniosku dpk.

Nie ma takiego wniosku.
Się po prostu piszę, żę chcę się dobrowolnie poddać takiej to a taiej karze i się to jakoś argumentuje, dlaczego taka kara a nie inna.
Ale Skoro już rozprawa się odbyła, to już raczej za późno.

nei wiem czy za pozno... Sad mowil ze moze skladac na pismie, bo wyrok nie zapadl. sprawa po raz kolejny zostala odroczona... Chodzilo mi o przyklad wniosku bo kompletnie nie wiemy jak sie za niego zabrac :(

Powrót