Sprawa za piractwo...

• Autor wątku Autor wątku kamilbli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilbli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam pisze do państwa z głupią sprawą!
W maju do mych drzwi tzn. do sąsiada drzwi zapukała policja z nakazem przeszukania mieszkania. Wszystko przez moje głupie pomysły z allegro.(Założyłem konto o byle jakich danych i chciałem poprzez wysyłanie mieli pytać czy chciał by ktoś kupić pirackie gry do konsoli Playstation2). Sąsiadowi zabrali 2 dyski twarde oraz znaleziono u niego moje płyty pirackie (filmy jakieś programy) lecz nie znaleziono tam gier. Przyznałem sie że to ja założyłem to konto u niego na komputerze i korzystałem z niego. Jestem nie letni tzn. wtedy jeszcze nie miałem ukończone 17 lat wiec odpowiadam jako osoba nieletnia. Wzieli sąsiada na przesłuchanie potem przyjechali do mnie zrobili przeszukanie lecz u mnie nie znaleźli żadnych kopi plyt... Na drugi dzień musiałem zgłosić sie na komendę policji złożyć zeznania.. zeznałem że wszystkie kopie znalezione u sąsiada należą do mnie. Postawiono mi zarzuty posiadania pirackiego oprogramowania. (Nic nie zostało wspomniane o sprzedaży gier) Pani która prowadzi moja sprawę powiedziała że pierwszy raz ma do czynienia z nieletnim jeśli chodzi o przestępstwo gospodarcze. Postawione mi zarzuty jest to kara grzywny w wysokości około 7tys.zł (jak do tej pory chyba ze jakaś firma jeszcze sie zgłosi). Zeznałem że wszystkie te płyty były do użytku własnego. A także może grozić mi kurator. Z powyższym mam pytanie czy jest szansa ze wyrok zostanie umorzony? Co mogę zrobić aby ewentualna kwotę zmniejszyć? Teraz czekam na sprawę w sądzie... Sytuacja w mojej rodzinie nie jest za dobra... Drugi pan na policji mówił że większość takich spraw jest umazanych? Czy może ktoś z państwa się spotkał z osobą nie letnia z przestępstwem gospodarczym? co może mi jeszcze za to grozić jak to sie może ostatecznie skończyć?

skoro w chwili czynu nie mialeś skończonych 17 lat to nie mogłeś dostać zarzutów tylko sprawa powinna być skierowana do Sądu Rodzinnego -mogłeś zostać jednak na Policji przesluchany w charakterze nieletniego sprawcy czynu karalnego...

kuratora dostaniesz obligatoryjnie...

a oprócz kuratora? czy będę musiał płacić tą kare?

no tak ale wsumie to wszytsko jedno czy oni czy ja... Na jaki okres czasu mogę dostac kuratora? czy mogę jakoś zmniejszyć tą karę którą może mi przydzielić sąd? Prawdopodobnie dziś przyszło wezwanie do sądu rodzinnego ale jeszcze nic niewiem bo dopiero musz eisc na pocztę odebrac

Powrót