Sprawa

• Autor wątku Autor wątku Recking
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Recking

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Wezwali dziś mojego ojca na Policje w sprawie kupywania gierek na allegro z 2014r w charakterze świadka. Fakt kilka tam się kupiło, jedną z tego co pamiętam sprzedałem, ale nigdy bym nie pomyślał, że coś za to może mi grozić. Policjant przedstawił ojcu ten artykuł

Art. 305. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, udaremnia lub utrudnia przetarg publiczny albo wchodzi w porozumienie z inną osobą działając na szkodę właściciela mienia albo osoby lub instytucji, na rzecz której przetarg jest dokonywany, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w związku z publicznym przetargiem rozpowszechnia informacje lub przemilcza istotne okoliczności mające znaczenie dla zawarcia umowy będącej przedmiotem przetargu albo wchodzi w porozumienie z inną osobą, działając na szkodę właściciela mienia albo osoby lub instytucji, na rzecz której przetarg jest dokonywany.

§ 3. Jeżeli pokrzywdzonym nie jest Skarb Państwa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego..

Ktoś się spotkał z czymś podobnym?

Coś chyba nie trzyma się to kupy. Gry na przetarg?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Tak mi Ojciec powiedział, możliwe, że coś pokręcił.
Ale tak ogólnie coś mi może za to grozić?

Bez wiedzy czego dotyczy sprawa nikt nie jest w stanie odpowiedzieć

W tym właśnie problem, że sam dokładnie nie wiem o co chodzi z tego co mi ojciec przekazał. Żadnych zarzutów mu nie przedstawiono był tam w charakterze świadka.

Recking napisał:
... Art. 305. § 1. ...
Recking napisał:
Tak mi Ojciec powiedział, możliwe, że coś pokręcił. ...
Albo on, albo Ty. Wydaje Ci się, że istnieje tylko jeden w jednym kodeksie Art. 305. :?:

Jeśli już to tutaj raczej chodziło o Prawo własności przemysłowe:
Przepis prawny:
Art.305 .
[Oznaczanie i obrót towarami z podrobionym znakiem towarowym]

1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

Ostatnia edycja:
Tu by się zgadzało - sprzedawca miał lewy towar i wpadł, stąd ściągają wszystkich, którzy od niego cokolwiek kupili na przesłuchanie.

No to by wyjaśniało całą tą sytuację, tym bardziej, że chodzi o zakupy z przed 4 lat, a jeśli jakimś cudem było coś nie tak z grą, którą sam sprzedałem i tu nie wiem czy dobrze myślę w razie czego mnie poprawcie. To kupiec zgłosił by to do allegro bądź sam mi sprawę założył i miał bym z tego powodu problemy od razu, a nie po takim okresie czasu.

Tak czy inaczej wielkich problemów z tego być nie powinno z tego co widzę.

Powrót