Sprawa

• Autor wątku Autor wątku Kobietapyta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kobietapyta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zmarła moja siostra, która nie miała męża ani dzieci.
Nasza mama nie żyje jedyną siostrą jestem ja.Taty nie znamy. Zero kontaktu i wiedzy kim był itd.
Chcę założyć sprawę o połowę wspólnego mieszkania które parę lat temu odziedziczyłam wraz z siostrą po mamie.

Wiem, że najpierw dziedziczą rodzicie. Mama nie żyje taty nie znam nie było ustalane ojcostwo w akcie widnieje fikcyjny ojciec zgodnie z prawem.
Założę sprawę o połowę po siostrze poświadczenie złożę o braku wiedzy o ojcu.
Dodam, że miezkanie razem z siostrą dostałyśmy na pół.
Proszę żeby ktoś się wypowiedział kto się zna z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
Kobietapyta napisał:
Wiem, że najpierw dziedziczą rodzicie. Mama nie żyje taty nie znam nie było ustalane ojcostwo w akcie widnieje fikcyjny ojciec zgodnie z prawem.

Czyli jest ojciec. Chyba że masz na myśli fikcyjny w sensie taka osoba nie istnieje a nie że to ojciec niebiologiczny.

Sernik65 napisał:
Czyli jest ojciec. Chyba że masz na myśli fikcyjny w sensie taka osoba nie istnieje a nie że to ojciec niebiologiczny.

Witam
Nie znam ojca. Byłyśmy wychowywane przez mamę, która tylko raz powiedziała nt. Jsk zostałyśmy poczęte przez gwałt

Czyli jest ojciec. Chyba że masz na myśli fikcyjny w sensie taka osoba nie istnieje
Autorce chyba chodzi o to, że w jej akcie urodzenia widnieją fikcyjne dane ojca, zgodnie z art. 61 ust. 2 Prawa o aktach stanu cywilnego.
Jeśli tak, to autorka jest jedynym spadkobiercą swojej siostry.

Kobietapyta napisał:
Witam
Nie znam ojca. Byłyśmy wychowywane przez mamę, która tylko raz powiedziała nt. Jsk zostałyśmy poczęte przez gwałt

Rovan napisał:
Autorce chyba chodzi o to, że w jej akcie urodzenia widnieją fikcyjne dane ojca, zgodnie z art. 61 ust. 2 Prawa o aktach stanu cywilnego.
Jeśli tak, to autorka jest jedynym spadkobiercą swojej siostry.

Jeżeli tak, to sytuacja jest jasna.

Sernik65 napisał:
Jeżeli tak, to sytuacja jest jasna.

Tak jak Pan napisał ojciec wpisany przez Panią z urzędu.
Czy sprawę załatwię jedynie przez sąd czy notaroisz podejmie się takie.?

Powrót