Sprawa

• Autor wątku Autor wątku dawido2466
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawido2466

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam mam pytanie mam sprawę sądową wyznaczoną na 7 października niespłacony kredyt kwota to 100.000 tys był złożony sprzeciw przez kancelarię prawną ale niestety zostałem sam.Co w przypadku jeśli nie zglosxe się na rozprawę czy odrazu komornik

dawido2466 napisał:
Co w przypadku jeśli nie zglosxe się na rozprawę czy odrazu komornik
Nie, sprzeciw pozostaje w mocy, na rozprawie może zapaść wyrok. Taki wyrok jest nieprawomocny. Od nieprawomocnego wyroku przysługuje apelacja - ale uwaga, zanim wniesie się apelację najpierw trzeba wnieść o doręczenie odpisu wyroku z uzasadnieniem. Wniosek taki składa się do sądu, który wydał wyrok. Opłata wynosi 100 złotych. Termin na wniosek o doręczenie odpisu wyroku z uzasadnieniem to zasadniczo tydzień od dnia ogłoszenia wyroku. Pan sam może złożyć tak wniosek o uzasadnienie jak i później apelację. Wyrok, od którego nie złożono apelacji staje się prawomocny. Działania komornika to dopiero etap po uprawomocnieniu się wyroku.

Tak. Jak nie chcesz, żeby się uprawomocniła, to złóż wniosek o uzasadnienie, np. bez podpisu, a sąd będzie musiał Cię wezwać do uzupełnienia braków. Potem uzupełnij braki na wezwanie sądu. Po otrzymaniu uzasadnienia, po 2 tygodniach, jak już nic nie złożysz, wyrok się uprawomocni.

Witam co w przypadku jeśli nie wstawię się na sprawę sądową o niespłacony kredyt..był złożony sprzeciw przez kancelarię prawną ale teraz zostałem sam..

nie wstawię się na sprawę sądową

Na sprawę sądowo stawiasz się, a nie wstawiasz się. Stawiennictwo jest zatem w Twoim interesie. Jeżeli nie stawisz się na rozprawie w swojej sprawie, sąd może wydać wyrok zaoczny na Twoją niekorzyść.

Ostatnia edycja:
jeśli sąd wyda wyrok zaoczny będę miał dwa tygodnie na złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku

Zobacz regulację prawną w tym zakresie:

Art. 340 Kodeksu postępowania cywilnego :
§ 1. Sąd wyda wyrok zaoczny, jeżeli mimo niezłożenia odpowiedzi na pozew skierowano sprawę do rozpoznania na rozprawie, a pozwany nie stawił się na tę rozprawę, albo mimo stawienia się nie bierze w niej udziału. (...).
§ 2. Wyrok wydany w nieobecności pozwanego nie będzie zaoczny, jeżeli pozwany żądał przeprowadzenia rozprawy w swej nieobecności lub składał już w sprawie wyjaśnienia ustnie lub na piśmie.

Art. 342 Kodeksu postępowania cywilnego : Wyrok zaoczny sąd uzasadnia, gdy powództwo zostało oddalone w całości lub części, a powód zażądał uzasadnienia w terminie tygodnia od dnia doręczenia mu wyroku.

Art. 328 Kodeksu postępowania cywilnego:
§ 1. Pisemne uzasadnienie wyroku sporządza się na wniosek strony o doręczenie wyroku z uzasadnieniem zgłoszony w terminie tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku.

Ważne!
Wniosek o uzasadnienie wyroku podlega opłacie sądowej. Zgodnie z art. 25b ust. 1 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych opłatę stałą w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o doręczenie wyroku albo postanowienia co do istoty sprawy z uzasadnieniem zgłoszonego w terminie tygodnia od dnia ogłoszenia albo doręczenia tego orzeczenia.

Co w przypadku jeśli nie zgłoszę się na sprawę sądową po złożonym sprzeciwie..

Nie będziesz mógł odnieść się do zarzutów powoda w stosunku do wniesionego sprzeciwu. Jak sąd uzna za konieczne, to za nieusprawiedliwione stawiennictwo może nałożyć grzywnę a nawet zarządzić doprowadzenie na kolejną rozprawę.

Ale sąd może wydać wyrok jesli nie bede na rozprawie i moje pytanie czy od wydania wyroku będę miał dwa tygodnie na spłatę czy będę mógł wnieść wniosek o uzasadnienie wyroku jak to wygląda proszę o informację.dziekuje

Teraz zorientowałem się. Ty zakładasz kolejny, już któryś z rzędu wątek w tej samej sprawie. W ciągu tych kilku dni nic się w przepisach nie zmieniło.
czy od wydania wyroku będę miał dwa tygodnie na spłatę czy będę mógł wnieść wniosek o uzasadnienie
Skąd będziesz wiedział, że sąd ogłosił wyrok jak na sprawie ciebie nie będzie?

Przepraszam za moje pytania ale po prostu stresuje się i chciałem uzyskać jakieś informacje..

Napiszę wprost, z tego co widzę (czytam) to roszczenia powoda są zasadne a ty kombinujesz jak koń pod górę ze bzdurnymi zarzutami, grą na czas poprzez wniesienie apelacji. Dla ciebie może się to źle skończyć. Nabijasz sobie koszty do zapłaty.

Dlaczego źle może się to skończyć dla mnie..?

Są tacy, którzy nie boją się komornika bo nie maja majątku i nie mają dochodów.
Ty, jak widać masz obawy przed komornikiem.
Próbowałeś zawrzeć ugodę?
Może to byłoby bardziej korzystne niż odwlekanie sprawy?

Moje ostatnie pytanie czy jeśli zapadnie wyrok zaoczny z rygorem natychmiastowej wykonalności W poniedziałek jest sprawa to mogę się spodziewać komornika np już w czwartek to znaczy o blokadę konta..

wiegol napisał:
Jak sąd uzna za konieczne, to za nieusprawiedliwione stawiennictwo może nałożyć grzywnę a nawet zarządzić doprowadzenie na kolejną rozprawę.
To jakaś nowość w kpc?

Witam mam sprawę 07.10.2025 na której się nie pojawię pewnie sąd wyda wyrok zaoczny z rygorem natychmiastowej wykonalności moje pytanie czy jest możliwe że 09.10.2025 będę miał blokadę konta po prostu wtedy będę miał wypłatę i boję się że juz będzie konto zablokowane..

Nic nie będzie zablokowane. Aby użyć wyroku zaocznego powód musi wystąpić o nadanie klauzuli i skierować wniosek do komornika, co trochę trwa (w praktyce ok. 2 tygodni).

Ale powód może odrazu złożyć wniosek do komornika o wszczęciu postępowania komorniczego czy klauzula wykonalności nie jest wydawana z urzędu przy wyroku zaocznym.prosze o informację jak to wygląda

czy klauzula wykonalności nie jest wydawana z urzędu przy wyroku zaocznym

Zobacz przykład z uzasadnienia wyroku sądowego:

"W przedmiotowej sprawie Sąd Rejonowy nadał wyrokowi zaocznemu uwzględniającemu powództwo o świadczenie pieniężne z urzędu rygor natychmiastowej wykonalności na podstawie art. 333 § 1 pkt 3 k.p.c. Wykonalność jest cechą wyroków zasądzających świadczenia i oznacza, że skierowany do pozwanego w sentencji obowiązek świadczenia może być wykonany przy zastosowaniu przymusu państwowego, czyli wyegzekwowany. Co do zasady wyroki są wykonalne i stanowią tytuł egzekucyjny dopiero z chwilą uprawomocnienia się, a wyjątkowo nawet przed tą chwilą, jeśli są natychmiast wykonalne. Natychmiastowa wykonalność przysługuje orzeczeniom albo z mocy ustawy (ex lege), albo z mocy odrębnego postanowienia sądu, w którym sąd nadał wyrokowi rygor natychmiastowej wykonalności.

Wyrok zaoczny zaopatrzony w rygor natychmiastowej wykonalności jako orzeczenie sądu podlegające natychmiastowemu wykonaniu jest tytułem egzekucyjnym w myśl art. 777 § 1 pkt 1 k.p.c., co oznacza że może być mu nadana klauzula wykonalności przez Sąd (art. 781 § 1 k.p.c.)".
- wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z dnia 5 maja 2015 r. ( sygn. akt V Pz 9/15).

Powrót