Sprawca kolizji, auto z wypożyczalni, jest za granicą - brak przesłuchania i odszkodo

• Autor wątku Autor wątku Veronica93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Veronica93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, otóż mam taki problem..
W marcu tego roku facet wjechał mi w tył samochodu. Oczywiście jego wina. Nie miał czasu czekać na policję, wywnioskowałam po samochodzie z wypożyczalni przy lotniskowej że się spieszy na samolot. Dał zrobić zdjęcie dowodu rejestracyjnego pojazdu, dowodu osobistego i prawa jazdy (które było angielskie), pan był oczywiście polskiego pochodzenia. Zrobiłam zdjęcia jego pojazdu, swojego, uszkodzeń i odjechał. Po dwóch telefonach na 112 osoby z centrali "oznajmiły" że skoro sprawca już odjechał z miejsca zdarzenia, to że Oni nie będą wysyłać policji, bo nie ma sensu i żebym złożyła zawiadomienie w swoim mieście o tej kolizji.. bo akurat kolizja miała miejsce w mieście w którym byłam przejazdem w drodze do domu. Tak więc na drugi dzień złożyłam zawiadomienie w swoim mieście i notatka poszła dalej do miasta w którym miała miejsce kolizja. Tego samego dnia zgłosiłam też szkodę u ubezpieczyciela. Parę dni temu dostałam dopiero odpowiedź od policji, że sprawca nie zachował należytej ostrożności i wjechał w mój pojazd. Że nie mogą ustalić jego miejsca zamieszkania i że jeśli nie uda się to do marca przyszłego roku, to termin tego zarządzenia minie, ponieważ karalność za te wykroczenie ustaje po upływie roku od daty popełnienia czynu. Po przesłaniu tego pisma do ubezpieczyciela otrzymałam odpowiedź, że nie ma w tym piśmie nic na temat sposobu ukarania sprawcy i że jeśli Go przesłuchają i bezsprzecznie zostanie udowodnione że to On prowadził pojazd i był sprawcą, to dopiero wrócą do likwidacji szkody. Tylko że najprawdopodobniej facet siedzi w Anglii i nie wiadomo czy do marca w ogóle pojawi się w Polsce aby policja Go przesłuchała. Czy w tym przypadku ubezpieczyciel może odmawiać wypłaty odszkodowania i czekać aż sprawca zostanie przesłuchany i się przyzna bądź nie? Co mogę w tej sytuacji zrobić? Napisać pismo do rzecznika ubezpieczonych?
Bardzo proszę o pomoc..

Czy sprawca kolizji napisał oświadczenie o spowodowaniu kolizji?

slider2002 napisał:
Czy sprawca kolizji napisał oświadczenie o spowodowaniu kolizji?

Wracałam z dzieckiem od lekarza, dziecko było przerażone i nawet nie myślałam o tym aby spisać oświadczenie, poza tym nie miałam nawet w samochodzie żadnego druku, a podejrzewam, że nawet ten człowiek by tego nie spisał bo tak się spieszył, dał tylko dokumenty do zrobienia zdjęcia i odjechał..

wiec TU nie ma podstawy do przyjęcia odpowiedzialności. Zdjęcia i Twoje słowo im nie wystarczą. Watpie czy rzecznik coś tutaj pomoże.

slider2002 napisał:
wiec TU nie ma podstawy do przyjęcia odpowiedzialności. Zdjęcia i Twoje słowo im nie wystarczą. Watpie czy rzecznik coś tutaj pomoże.

No ale skoro samochód był wypożyczony z wypożyczalni przez tego człowieka to nie działa to jakoś inaczej? Przecież mam jego dane, to przecież jest dowód, że to w tym czasie ten człowiek jeździł tym samochodem wypożyczonym z wypożyczalni. A kamery na skrzyżowaniu? Może też zostały sprawdzone przez policję, skoro Go ustalili?

To że masz jego dane o niczym nie świadczy. Masz tylko dowód że język tym samochodem. Ale czy to on spowodował kolizję? Jaki masz na to dowód? Dla ubezpieczyciele ważna jest notatka z policji że taki a taki osobnik już winny tej kolizji. Lub jego pisemne oświadczenie(z jego podpisem) o przyznaniu się do winy. Jeżeli tego nie masz to czarno to widzę. Najprawdopodobnie nie dostaniesz odszkodowania z jego polisy.

Pejotwroc napisał:
To że masz jego dane o niczym nie świadczy. Masz tylko dowód że język tym samochodem. Ale czy to on spowodował kolizję? Jaki masz na to dowód? Dla ubezpieczyciele ważna jest notatka z policji że taki a taki osobnik już winny tej kolizji. Lub jego pisemne oświadczenie(z jego podpisem) o przyznaniu się do winy. Jeżeli tego nie masz to czarno to widzę. Najprawdopodobnie nie dostaniesz odszkodowania z jego polisy.

Auto nie należało do tego Pana, tylko wypożyczył je z wypożyczalni, więc nie z jego polisy a polisy wypożyczalni..

Veronica93 napisał:
Auto nie należało do tego Pana, tylko wypożyczył je z wypożyczalni, więc nie z jego polisy a polisy wypożyczalni..

Żeby TU wypłaciła odszkodowanie z polisy auta to musi mieć potwierdzona winę kierującego. Ty tego nie masz.

Trzeba było wzywać policje i pana zatrzymać lub by spisał oświadczenie. Wjechał jego wina.

Absolutnie niestety trochę "wina" jest po Twojej stronie. Czy Pan się spieszył, czy to na samolot, czy na prom to nie powinno Cię obchodzić. On spowodował kolizję i powinien wraz z Tobą spisać oświadczenie lub spokojnie czekać na przyjazd policji. Przypuszczam, że ten kierujący też w UK ma dostęp do polskich przepisów i wie, że jeśli pojawi się w kraju to może czekać go przesłuchanie i ukaranie. Na bank przesiedzi ten rok w UK, żeby nie ponosić odpowiedzialności za spowodowanie kolizji.

Powrót