Sprawdźcie pozew- pożyczka

• Autor wątku Autor wątku fiona1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiona1980

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Wartość przedmiotu sporu 25 000,00PLN

POZEW

o zapłatę

Powód wnosi o:

1. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty: 25 000 PLN (słownie: dwadzieścia pięć tysięcy złotych) wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia 16.01.2010 do dnia zapłaty,
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów postępowania wg norm przepisanych,
3. nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności
4. o przeprowadzenie rozprawy również pod nieobecność powoda lub jego pełnomocnika.

UZASADNIENIE

Wierzytelność dochodzona przez powoda od pozwanego wynika z umowy pożyczki zawartej w formie pisemnej w dniu 1 czerwca 2009 roku. Na mocy tej umowy pozwany otrzymał pożyczkę w kwocie 25 000 złotych (słownie : dwadzieścia pięć tysięcy złotych) i zobowiązał się ją oddać do dnia 15 stycznia 2010 roku.

Dowód: umowa pożyczki z dnia 1.06.2009 roku.

W związku z przekroczeniem terminu spłaty pożyczki określonego w umowie powód pismem z dnia 3 stycznia 2014 roku oraz pismem z dnia 21 stycznia 2014 roku wysłał pozwanemu wezwanie do zapłaty.

Dowód: pisemne wezwanie do zapłaty z dnia 3.01.2014 roku.
pisemne wezwanie do zapłaty z dnia 21.01.2014 roku.

Ostateczne przed sądowne wezwanie do zapłaty zostało wysłane w dniu 18 luty 2014 roku.

Dowód: pisemne przed sądowne wezwanie do zapłaty z dnia 18.02.2014 roku.
pisemne przed sądowne wezwanie do zapłaty z dnia 18.02.2014 roku.

Pomimo upływu terminu zwrotu pożyczki uzgodnionego przez strony w pisemnej umowie pożyczki, a także dodatkowego terminu zakreślonego przez powoda w wezwaniu, pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował dochodzonej pozwem należności.

Dlatego też żądanie pozwu jest w pełni uzasadnione i konieczne.

Żądanie zapłaty odsetek w wysokości ustawowej powód opiera na dyspozycji przepisu art. 481 § 1 k.c.

Właściwość miejscowa sądu jest uzasadniona miejscem zamieszkania pozwanego.

Lista dowodów:

1. Pisemna umowa pożyczki zawarta w dniu 1.09.2014 roku.

2. Pisemne wezwanie do zapłaty z dnia 3.01.2014 roku, wysłane na adres wynikający z umowy pożyczki- wróciło niepodjęte w terminie.

3. Pisemne wezwanie do zapłaty z dnia 21.01.2014 roku, wysłane na adres zamieszkania-wróciło niepodjęte w terminie.

4. Pisemne przed sądowne wezwanie do zapłaty z dnia 18.02.2014 roku, wysłane na adres wynikający z umowy pożyczki-wróciło niepodjęte w terminie z adnotacją „adresat wyprowadził się”.

5. Pisemne przed sądowne wezwanie do zapłaty z dnia 18.02.2014 roku, wysłane na adres zamieszkania-wróciło niepodjęte w terminie.

Teraz mam pytania:
1.Czy pisać ze pozwany nie odebrał żadnej korespondencji?
W miejscu zameldowania może go nie być, w miejscu zamieszkania wielokrotnie go widziałam i tam mieszka z matką.
Celowo nie odbiera korespondencji,bo wie o co chodzi i do tego powiedział mojemu koledze,żeby mi przekazał "że on nie żyje":)
2. Musze sporządzić w 3 egzemplarzach,teraz pytanie czy mam zaznaczyć oryginał i kopie i co z kopią umowy pożyczki i kopiami listów wysłanych do pozwanego,wystarczą ksera?
3 Czy wystarczy sam tytuł pozew, czy mam pisać pozew o zapłatę,czy o zwrot pożyczki i czy w trybie nakazowym?
4. Na umowie pożyczki był wyznaczony termin zwrotu,czyli okres przedawnienia to10 lat?

Ostatnia edycja:
powiedział mojemu koledze,żeby mi przekazał "że on nie żyje"
no to rzeczywiście sprytny gość, zza grobu mu powiedział?
1.Czy pisać ze pozwany nie odebrał żadnej korespondencji?
to nie jest konieczne, ale skoro tak było to możesz napisać
Musze sporządzić w 3 egzemplarzach
raczej w dwóch: jeden dla sądu i odpis dla pozwanego
co z kopią umowy pożyczki i kopiami listów wysłanych do pozwanego,wystarczą ksera?
wystarczą. jeśli pozwany zakwestionuje autentyczność kopii to może zarządać przedstawienia oryginału
Czy wystarczy sam tytuł pozew
wystarczy
czy w trybie nakazowym
to się nie nadaje do trybu nakazowego, chyba, że dysponujesz
Przepis prawny:
wezwaniem dłużnika do zapłaty i pisemnym oświadczeniem dłużnika o uznaniu długu,
to się nadaje do trybu upominawczego, ale o to nie wnioskujesz - sąd z urzędu powinien wydać nakaz zapłaty, możesz ew. napisać "pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym"
czyli okres przedawnienia to10 lat?
tak

tutaj jeszcze istotne, czy z umowy wynika, że pozwany odebrał przedmiot pożyczki (wydano mu pieniądze), bo jak nie to będziesz musiał to w jakiś sposób również udowodnić

1.to jest zwyła umowa ściągnięta z neta i tam paragraf,że " pożyczkodawca przekazuje pożyczkobiorcy wymienioną sumę pieniężną, której odbiór pożyczkobiorca kwituje poprzez podpisanie umowy."
2. wysyłałam do niego wezwania do zapłaty i przedsądowne wezwanie do zapłaty- czyli to sie nie nadaje do trybu nakazowego?
zreszta czym to sie różni nakazowy czy upominawczy no i co w takim przypadku lepsze dla mnie? (mam umowe pisemną,wezwania do zapłaty i przedsądowne wezwanie do zapłaty).

Wykreśl punkt o rygorze, bo to tylko wprowadza niepotrzebne bełkot i w zasadzie utrudnia wydanie nakazu w upominawczym.

Jeśli występujesz o natychmiastową wykonalność, to musisz to uzasadnić. Chcociażby tym, że dłużnik ukrywa majątek lub robi coś innego co ma na celu uniemożliwić lub utrudnić wykonanie orzeczenia.

dłuznik nie odbiera korespondencji i spodziewam sie ze tej z sadu tez nie odbierze,wiec w ten sposob bedzie utrudnial sprawę.
a co do jego majątku to jest mi znany sprzed 4 lat (zdążył juz sprzedać bądz przepisać na mamusie):)

Na Twoim miejscu wniósłbym pozew do EPU (elektroniczne postępowanie upominawcze), zapłacisz czterokrotnie niższą opłatę sądową.

fiona1980 napisał:
dłuznik nie odbiera korespondencji i spodziewam sie ze tej z sadu tez nie odbierze,wiec w ten sposob bedzie utrudnial sprawę.
a co do jego majątku to jest mi znany sprzed 4 lat (zdążył juz sprzedać bądz przepisać na mamusie):)

Brak odbioru korespondencji, to nie jest utrudnianie wykonania orzeczenia. Być może tam w ogóle już nie mieszka... :cool:

Zresztą prosiłaś o ocenę, to Ci napisałem, że takie żądanie jest idiotyczne.

Dzieki za ocene,na tym mi zależało.
Co do miejsca zamieszkania,tak tam przebywa,tego akurat jestem pewna w 100%!

Co do EPU,to niestety zmieniły sie przepisy i tylko sprawy,których wymagalność nie przekracza 3 lat, wiec ja sie nie kwalifikuje:(, bo próbowałam w EPU,ale właśnie przekazali sprawe do normalnego sadu i uzupełniam braki formalne:)

Złożyłam już wszystko w sądzie.Teraz poczekamy.
No właśnie...jak to dalej wygląda,ktoś wie?

Jeszcze jedno pytanie,co w przypadku gdy pozwany nie bedzie odbierał żadnej korespondencji z sądu?
Adres na który bedzie wysyłana korespondencja jest jego adresem zamieszkania,pod którym mieszka wraz z matką,ale pozwany czasami wyjezdza za granicę.

a czy w punkcie 4 nie powinno byc pod nieobecność pozwanego?
Zaznaczam ze ja jestem powodem.

Ponawiam pytanie?

czy w punkcie 4 nie powinno byc pod nieobecność pozwanego?

fiona1980 napisał:
Ponawiam pytanie?

czy w punkcie 4 nie powinno byc pod nieobecność pozwanego?