Sprawdzenie BIK przez policję

• Autor wątku Autor wątku nniemand
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nniemand

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Temat może nie brzmi poważnie, ale jest dla mnie bardzo ważny i w 100% biorę go na serio. Po krótce: mam partnera, partner ma przyjaciela w policji. Mam też długi. Czy mając mój dowód osobisty partner może nakłonić przyjaciela do sprawdzenia mnie w BIK? Jak wygląda procedura, czy potrzebny jest nakaz prokuratury do otrzymania takich informacji?

Nie. Nie ma takiej możliwości. A jak chcesz sprawdzić swój BIK to masz taką możliwość. Wystarczy się zalogować w odpowiednim portalu i się zweryfikować.

Na 100%? Chciałabym spać spokojnie. Wiem o portalu :)

Legalnie nie da się tego zrobić.

gringo9 napisał:
Legalnie nie da się tego zrobić.
A nielegalnie? Bardzo się boję, nie wiem jakie on ma możliwości. Pytam jaka to procedura... Czy trzeba się starać o zgodę, tzn policja musi i dopiero z nakazem prokuratora? Czy jest to raczej na jedno kliknięcie tzn. mówisz - masz?

Normalnie policjant nie może sprawdzać takich rzeczy, musi się toczyć jakieś postępowanie, musi to być dla sprawy niezbędne i ktoś musi to zatwierdzić. Ale oczywiście policjant może mieć znajomości w BIK (tak jak w innych instytucjach) i sprawdzać takie rzeczy na telefon. Jest to oczywiście przekroczenie uprawnień, ale różnie bywa.

O to mi chodziło :)

Dziękuję :)

nniemand napisał:
Mam też długi. Czy mając mój dowód osobisty partner może nakłonić przyjaciela do sprawdzenia mnie w BIK?
Policja nie ma wglądu do BIK, co najwyżej może kogoś pokątnie pytać drogą pozaoficjalną. Nade wszystko - BIK nie pokazuje czy masz długi, tylko że istnieje opcja że je masz. I to tylko takie związane z podmiotami dokonującym zapisów w BIK

Powrót