Sprawdzenie legalności oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku ExPlOiT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ExPlOiT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam szanowne grono.

Mam takie pytanie napisałem dosyć spory program, który wymaga aktywacji, i chciałbym napisać program który będzie wędrował po sieci i sprawdzał czy w danych komputerze jest zainstalowany ten program, i czy dana kopia została aktywowana zgodnie z licencją,bo tego wymaga program. I program działałby na takiej zasadzie, że gdyby była kopia aktywna to by się skasował, w przeciwnym wyrazie wyświetlał komunikat podczas włączenia komputera o aktywacji programu. Czy taki proceder jest legalny?

Po mojemu taki program jaki chcesz napisać to "Koń Trojański" - a skoro napisałeś "spory program" mniemam iż powienieneś posiadać ogromną wiedzę w tej kwesti... bo... taki program spełnia niepożądane, ukryte przed użytkownikiem funkcje... z resztą, każdy anywirus wyłapie "nieznaną aktywność".

he, he, a jakby Tobie codziennie ktoś wchodził do mieszkania bez Twojej wiedzy i TYLKO sprawdzał, czy masz na kompie legalne oprogramowanie, a w razie czego zostawiał karteczkę z dobrymi radami - BYŁBYŚ SZCZĘŚLIWY, i byłoby to LEGALNE? Zadajesz retoryczne pytanie...

Pomijając kwestie prawne - zastanów się nad jednym: czemu to zabezpieczenie miałoby służyć?
Na razie na palcach jednej ręki starego drwala można policzyć tzw. zabezpieczania antypirackie, które służą czemukolwiek poza powodowaniem frustracji i niechęci u użytkowników oprogramowania. I mowa tutaj o użytkownikach legalnych, bo użytkownicy pirackich scrackowanych programów z zabezpieczeniami antypirackimi nie mają żadnych problemów.

Powrót