Sprawdzenie poprawności pisma

• Autor wątku Autor wątku earth-is-flat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

earth-is-flat

Witam,
Dnia 1 lutego zareklamowałam wadliwą klawiaturę z tytułu rękojmi wysyłając pismo emailem, kupiłam ją jako konsument. Tego samego dnia odesłałam ją do sklepu i następnego dnia została ona odebrana (mam potwierdzenie). Wczoraj minęło od tego momentu 14 dni, zgodnie z prawem reklamacja została uznana. Chcąc wymusić jakąś reakcję, zamierzam wysłać poniższe pismo do sprzedawcy. Prosiłabym o zwrócenie uwagi, czy jest ono napisane zgodnie z prawem i czy ma sens. Jak widać żądałam wymiany towaru na nowy, wolny od wad. Dodam, że reklamacja pisana przez rzecznika praw konsumenta, więc na pewno wszystko było z nią ok.

Działając w imieniu własnym, w związku z brakiem odpowiedzi na reklamację złożoną dnia 01.02.2017 w terminie 14 dni, w oparciu o przepis art. 561 § 5 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny, wzywam Państwa do niezwłocznej wymiany towaru w postaci SteelSeries 6GV2 na nowy, wolny od wad.
Wyznaczam Państwu termin na spełnienie powyższego żądania wynoszący 7 dni, liczone od dnia daty niniejszego pisma. Jednocześnie informuję, że niezrealizowanie tego żądania w wyznaczonym terminie, skutkowało będzie odstąpieniem przeze mnie od umowy sprzedaży zawartej dnia 19.12.2016.

Sprzedawca dopuszcza zlozenie reklamacji poprzez e-mail?
Jaki masz dowod, ze e-mail doszedl i sprzedawca mogl sie z nim zapoznac?

Z tymi 7 dniami to przesadzilas grubo. Rzecznik nie poinformował co i jak?

1. "Reklamacja może zostać złożona przez Klienta na przykład (...) w formie elektronicznej za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres (...)" - z regulaminu sklepu
2. Sprzedawca odpisał, że prosi o wysłanie klawiatury na ten i na ten adres, poza tym ma reklamację w wersji papierowej, którą dostał dzień później i mam na to potwierdzenie.
3. Z rzecznikiem rozmawiałam tylko o składaniu reklamacji, termin taki bo zależy mi na czasie i bardziej na zwrocie pieniędzy niż na otrzymaniu nowego towaru, mogę napisać 2 tygodnie.

Ostatnia edycja:
Mógłby mi ktoś pomóc? Zależy mi żeby jak najszybciej załatwić tę sprawę, proszę tylko o sprawdzenie poprawności tego pisma.

Jakbyś nie wiedział ludzie tutaj udzielają się charytatywnie.
Poświęcają swój wolny czas na odpowiedzi. Niektórzy mają pracę, rodzinę i hobby.
Połowa postów oznaczona jest jako pilne.

Jeśli jesteś niecierpliwy to niestety źle trafiłeś.

Powrót