Sprawdzenie zaległości wobec Urzędu Skarbowego - spłata zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku Jabali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jabali

Dzień dobry,
15.07.2020 założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Byłem na podatku liniowym. Polegała ona na sprzedaży dropshipping (produkty bez VAT, nie byłem czynnym vatowcem). Jednakże już 08.10.2020 musiałem ją zakończyć ze względów rodzinnych.

Teraz do meritum. Nie zapłaciłem żadnego podatku do Urzędu Skarbowego. Moja wina i zaniedbanie. Teraz mam wiele obaw co do skutków takiego działania. Sprawdziłem w KRD i jako osoba fizyczna nie mam żadnych długów, pobrałem również raport o mojej firmie w którym widnieje, że nie ma zaległości i długów w US. Jednak wydaje mi się to nierealne, abym nie miał żadnych zaległych zobowiązań, ponieważ, tak jak wspomniałem, nie zapłaciłem niczego Urzędowi.

Co powinienem zrobić? Jak sprawdzić jaką sumę powinienem wpłacić? Jak uniknąć problemów w przyszłości ze Skarbówką, wpłacając teraz należność? Jak rozliczyć w kwietniu PIT, skoro nie składałem teraz żadnych zeznań podatkowych?

Dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Jak rozliczyć w kwietniu PIT, skoro nie składałem teraz żadnych zeznań podatkowych?
Przedsiębiorcy nie składają zeznań podatkowych w trakcie roku. Mają jedynie obowiązek terminowej zapłaty zaliczek podatkowych.
Rozliczają się dopiero w zeznaniu rocznym.
Oblicz należny podatek, zapłać zaległe zaliczki i złóż czynny żal.
Zakładam, że prowadziłeś KPiR?

Rovan napisał:
Przedsiębiorcy nie składają zeznań podatkowych w trakcie roku. Mają jedynie obowiązek terminowej zapłaty zaliczek podatkowych.
Rozliczają się dopiero w zeznaniu rocznym.
Oblicz należny podatek, zapłać zaległe zaliczki i złóż czynny żal.
Zakładam, że prowadziłeś KPiR?

Właśnie problem w tym, że nie.

Przepraszam, źle zrozumiałem. Księgę prowadzę oczywiście. Dziękuję za odpowiedź. Wyliczę i zapłacę.

Powrót