sprawdzian w klasie szóstej

• Autor wątku Autor wątku elżbina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elżbina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy można stawiać oceny za próbne sprawdziany, które dla powtarzania materiału wykorzystuje się w klasie, czy też trzeba stosować zasady już rzeczywistego sprawdzianu i koniecznie stosować punktację?

Można na oba sposoby, a można nie stawić nic. Decyzję podejmuje nauczyciel.

Na jakiej podstawie opierasz " rawla "
swoją wypowiedź?

Na podstawie znajomości przedmiotowych systemów oceniania w różnych szkołach. Poza nimi nie ma żadnych regulacji prawnych w tym zakresie.

A Rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania itd par.11 pkt, 4 i 6, które mówią o tym na czym polega klasyfikacja śródroczna i roczna, a treści próbnego sprawdzianu sięgają do klasy np.wcześniejszej lub wybiegają do przodu?

OK
cyt" § 11. 1. Klasyfikacja śródroczna polega na okresowym podsumowaniu osiągnięć
edukacyjnych ucznia z zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie
nauczania, i zachowania ucznia oraz ustaleniu - według skali określonej w statucie
szkoły - śródrocznych ocen klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i śródrocznej
oceny klasyfikacyjnej zachowania.

oraz

6. Klasyfikacja roczna, począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, polega na
podsumowaniu osiągnięć edukacyjnych ucznia z zajęć edukacyjnych, określonych
w szkolnym planie nauczania, i zachowania ucznia w danym roku szkolnym oraz
ustaleniu rocznych ocen klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i rocznej oceny
klasyfikacyjnej zachowania, według skali, o której mowa w § 13 ust. 2 i § 15 ust. 3.

Wskaż proszę, w którym miejscu przywołane przez Ciebie zapisy zabraniają lub nakazują "stawiać oceny za próbne sprawdziany" ?

Ostatnia edycja:
To ja się powtórzę. Opierając się na opinii kuratorium ( m.in opolski i mazowiecki) , próbne sprawdziany nie mogą mieć wpływu na przedmiotowa ocenę końcową.
W wielu szkołach, na podstawie tych opinii udało się przekonać pedagogów zaniechania wstawiania ocen. Wiele jednak zależy od determinacji rodziców, bo jak się okazuje nauczyciele z nieznanych mi powodów upierają się przy wstawianiu ocen ( które często zaniżają średnią). Trzeba przedstawiać swoje argumenty, w ekstremalnych przypadkach - powiadomić kuratorium.

No to ja powtórzę coś co już powiedziałem. Opinie przytaczanych kuratorów nie zawierają żadnej podstawy prawnej, nie są więc nic warte jako opinie urzędnika sprawującego w imieniu RZĄDU nadzór pedagogiczny.
Ja przytoczyłem podstawę prawną, z której jednoznacznie wynika, że nie ma takiego zakazu, nauczyciel ma tu wolną rękę. Smutne to dla niektórych ale prawdziwe.

Jednak decyzja Kuratora jest wiążąca. Każde wystawienie oceny ze sprawdzianu próbnego może zostać podważone i będzie musiało zostać na tej podstawie anulowane, bowiem Kurator jest organem wyższego szczebla.
Ponadto próbne egzaminy zostały wprowadzone w celu realizacji planu nadzoru właśnie przez Kuratorów, a nie w celu oceny wiedzy uczniów. Oceny z takich sprawdzianów powinny być wystawiane, ale nauczycielom.

Powrót