sprawy 'czynszowe'

• Autor wątku Autor wątku Castel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Castel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mój problem jest następujący. Do nowego mieszkania wprowadzilem się w grudniu 2004 roku. W sierpniu 2006 przyszło rozliczenie za używanie ogrzewania ( w okresie od grudnia 2004 do maja 2005 ). Wynikało z niego, że mam nadpłatę w wysokości 54 zł. Wczoraj natomiast dostałem pismo, że nastąpiła pomyłka, że zużycie liczono na podstawie złego wzoru i zgodnie z nowym obliczeniem muszę DOPŁACIĆ 270 zł (+ 54 zł, które wtedy otrzymałem ). Najdziwniejsze jest też to, że skoro wszyscy lokatorzy mięsli źle policzone zużycie, to jeśli ja muszę dopłacić, to każdy z nich też musi (albo zmnieszju mu się nadpłata za tamten okres, np z 350 zł na 100 ), bo zużycie pozostało bez zmian, tylko wzór był zły. A tu się okazuje, że niektórzy, znowu mają nadpłatę!Przecież skoro wzór był zaniżony (z tego tak wynika, bo ja muszę dopłacić!!), to obecny wzór jest na niekorzyść lokatorów i każdy albo będzie musiał DOPŁACIĆ albo oddać część tamtejszej NADPŁATY. Wyczuwam tu jakieś oszustwo. Moje pytanie brzmi: czy możnabyło dopiero teraz przysłać nowe, 'rzekomo' dobre, liczone wg dobrego wzoru rozliczenie?? Przecież jak ktoś się kierował, że np. miał nadpłatę, to będzie teraz grzał tak samo, bo było dobrze i był zwrot, to okaże się, że będzie miał niedopłatę, bo nagle, po pół roku, zorientowali się, że jest zły wzór. Proszę bardzo o pomoc!!pozdrawiam serdecznie

Jeżeli Pan się z tym nie zgadza, to pozostaje tylko sprawa sądowa. Wtedy sąd powoła biegłego, który oceni czy wszystko jest dobrze policzone. Korekta jest podejrzana, bo to ozacza że księgowe nie przestrzegają przepisów o poprawnym prowadzenia księgowości. Spółdzielnia raczej Panu dobrowolnie nie ustąpi.

Powrót