Sprostowanie postanowienia sądu

• Autor wątku Autor wątku piuter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piuter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W postanowieniu sądu jest błąd - oczywista omyłka. Czy można zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie? Znalazłem takie przepisy w kpc:
Art.350.§1.Sąd może z urzędu sprostować w wyroku niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki.
Art.361.Do postanowień stosuje się odpowiednio przepisy o wyrokach, jeżeli kodeks nie stanowi inaczej.

1. Dobrze kombinuję? Nie jestem prawnikiem, moja branża raczej techniczna.
2. Czy jest jakiś czas na wniesienie wniosku od wydania postanowienia?
3. Ile trwa takie sprostowywanie? Tzn. czy sąd ma jakiś ustawowy termin, oraz ile to trwa w praktyce?

Sąd może sprostować omyłki z urzędu, jeżeli sam zauważy błąd. Jeżeli złożysz wniosek o sprostowanie, to sąd zrobi to na posiedzeniu niejawnym. Może to trwać od kilku dni do kilku miesięcy.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Sąd może sprostować omyłki z urzędu, jeżeli sam zauważy błąd. Jeżeli złożysz wniosek o sprostowanie, to sąd zrobi to na posiedzeniu niejawnym. Może to trwać od kilku dni do kilku miesięcy.

Dzięki cameleonix11. Ok, ale dalej nie wiem, czy jest jakiś czas po wydaniu postanowienia na wniesienie wniosku o sprostowanie oraz czy sąd jest związany jakimś terminem na wydanie takiego sprostowania.

Nie ma takich terminów. Spotkałem się z sytuacją, że sąd prostował omyłkę postanowienia z 1985 roku, bo dopiero strona postępowania zauważyła błąd.

A czy tu nie chodziło czasem o pytanie, czy sąd ma jakiś okres, w którym powinien się zmieścić po złożeniu wniosku?

askirkov napisał:
A czy tu nie chodziło czasem o pytanie, czy sąd ma jakiś okres, w którym powinien się zmieścić po złożeniu wniosku?

Rzeczywiście, było takie pytanie. Dokładnie druga część pytania tego dotyczyła.

Powrót