Sprowadzanie dóbr z zagranicy dla innych osób

• Autor wątku Autor wątku Wojciuuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciuuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Nabyłem pewną umiejętność, która nie jest znana każdemu, mianowicie mam kontakt z wieloma dystrybutorami z Chin którzy oferują różne produkty po przystępnych cenach. Stwierdziłem więc że mogę robić takie zamówienia znajomym jeśli czegos potrzebują i mam wątpliwości co do legalności tego jak to przebiega. Wyglada to tak:
1. „Klient” mówi mi czego potrzebuje i ja staram się to znaleźć
2. Oznajmiam cenę „klientowi” a on przelewa mi pieniądze na konto, za które ja kupuje jego rzecz, na koncie zostaje mi w granicach 15-20 złotych
3. Wysyłam paczkę z Chin prosto do „klienta”
I tutaj rodzi się moje pytanie, czy muszę odprowadzać od tego jakiś podatek. Przychod w tym miesiącu to dobrych 7 tysięcy od takich zainteresowanych osób, aczkolwiek tak jak mówiłem wszystko praktycznie od razu znika z mojego konta, a zarobku mam może łącznie z 500 złotych. Czy US może wyciągnąć wobec mnie jakieś konsekwencje? Czy jest to dochód który muszę opodatkować? Czy raczej muszę opodatkować cały przychod?

Klasyczny drop shipping - ze wszystkimi jego wadami i zaletami.

Jak się skarbówka razem z ZUS zainteresuję Twoimi obrotami na koncie to może się okazać, że będziesz musiał długie lata wychodzić z długów.

Po pierwsze skarbówka będzie chciała "udział" (zwany podatkiem) w Twoim biznesie, po drugie ZUS będzie chciał zaległe składki w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, której nie zarejestrowałeś.

Nie wiem jak kwestie celne - tu nie będę się wypowiadał.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Klasyczny drop shipping - ze wszystkimi jego wadami i zaletami.

Jak się skarbówka razem z ZUS zainteresuję Twoimi obrotami na koncie to może się okazać, że będziesz musiał długie lata wychodzić z długów.

Po pierwsze skarbówka będzie chciała "udział" (zwany podatkiem) w Twoim biznesie, po drugie ZUS będzie chciał zaległe składki w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, której nie zarejestrowałeś.

Nie wiem jak kwestie celne - tu nie będę się wypowiadał.

Okej, to teraz pytanie. Jako ze załatwiałem to tylko po znajomosci bez wystawiania wszelkich faktur itp. Jak mogę udowodnić kwotę którą rzeczywiście zarobiłem i od niej odprowadzić podatek? Czy teraz to pies pogrzebany i będę musiał płacić od całego przychodu z tego okresu?

W Twoim przypadku podatek należy się od przychodu nie od dochodu, wszak nie masz jak udokumentować kosztów działalności bo takiej nie prowadziłeś.

Teraz to nic nie kombinuj tylko zakończyć swoją przygodę z przesyłkami z Chin i miej nadzieję, że skarbówka w ciągu kilka lat Cię nie "wezwie"😉

Powrót