Sprowadzenie auta z Niemiec i jego ew. Sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku lukasz645
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz645

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciał bym się dowiedzieć od was kilku rzeczy.

Może na początek w skrócie opiszę swoją sytuację:
dodam iż jestem osobą prywatną.
Był 7.08.2011 jadąc do Niemiec do pracy zepsuł mi się samochód. Więc postanowiłem zakupić inny w niemieckim komisie. Zakupiłem to auto i wykupiłem ubezpieczenie na miesiąc (tablice z czerwonym paskiem).
Do Polski wróciłem tym autem 07.09.2011 - ze względu na kończące się ubezpieczenie. Auto już nie ma ważnego ubezpieczenia, a szczerze przyznam że nie chcę go rejestrować w Polsce na siebie i wolał bym je tu sprzedać.

Teraz pytania:

Czy przed sprzedażą muszę dokonać opłat w Urzędzie celnym, Urzędzie skarbowym, oraz Recykling? czy może po sprzedaży opłaty te przechodzą na kupującego i on musi tego dokonać?

żeby wszystko miało ręce i nogi to ty opłacasz wszystko i sprzedajesz auto w raz ze wszystkimi dokumentami.

Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie.
Co do opłaty Recyklingowej.
To w razie sprzedaży może opłacić ją kupujący:?: czy muszę opłacić to ja:?: Ponieważ w papierach figuruje jako importer, ale opłaca się to przelewem na konto, i ważne jest aby nadając przelew w tytule wpisać Markę/Model auta i nr. VIN. I nie ważne od kogo jest przelew.... (Jestem tego pewien w 90%)
Opłata Recyklingowa jest dość kosztowna bo aż 500zł. A nie chciał bym zbyt wiele inwestować w to auto ponieważ i tak je sprzedaje, a ceny to raczej nie podniesie.

Powrót