Sprowadzenie samochodu

• Autor wątku Autor wątku cynkol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cynkol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy ktoś z Was sprowadzał samochód z Niemiec? Jak w praktyce wyglądają związane z tym formalności?

Chodzi mi o przypadek, kiedy Polak jedzie do Niemiec i przywozi auto (kupuje u osoby prywatnej albo w komisie).

Ostatnia edycja:
Kupujesz auto, spisujesz umowe kupna sprzedazy, wykupujesz zolte blachy wraz z ubezpieczeniem koszt okolo 80euro (chyba ze przewieziesz auto laweta wtedy nie trzeba blach i ubezpieczenia). Musisz dostac od sprzedajacego tzw. maly i duzy KFZ Brief. Jezeli auto ma wazny przeglad w DE TÜV to w PL nie bedziesz musial robic przegladu. Po sprowadzeniu ata do PL, najpierw Urzad Celny oplata akcyzy, tlumaczenie umowy, i rejestracja pojazdu.

eplus napisał:
Kupujesz auto, spisujesz umowe kupna sprzedazy, wykupujesz zolte blachy wraz z ubezpieczeniem koszt okolo 80euro (chyba ze przewieziesz auto laweta wtedy nie trzeba blach i ubezpieczenia). Musisz dostac od sprzedajacego tzw. maly i duzy KFZ Brief. Jezeli auto ma wazny przeglad w DE TÜV to w PL nie bedziesz musial robic przegladu. Po sprowadzeniu ata do PL, najpierw Urzad Celny oplata akcyzy, tlumaczenie umowy, i rejestracja pojazdu.

czesc EPLUS.co do tego przegladu,to jestes pewien???
bo to pierwszy raz slysze.
pozdro

nie wiem jaki jest teraz koszt przegladu samochodu, ale majac wazny tüv mozna pokusic sie o tlumaczenie przysiegle i powinni uznac, ale dobrze jest zapytac w stacji obslugi czy beda je honorowac
pytanie tylko jak jest z wysokoscia kosztow tlumaczenia do zrobienia przegladu ;)

Mam pytanie czy obywatel USA z prawem jazdy międzynarodowym może jeździć w Polsce
Autem zarejestrowanym w Anglii z angielskim ubezpieczeniem
I nieprzerobiona kierownica oczywiście ?

Powrót