Sprzeadaż na allegro

• Autor wątku Autor wątku honorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honorka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam

Mam pytanie w sprawie transakcji zawieranych na allegro. Sprzedaję używany sprzęt AGD. Coraz częściej zdarza się że kupujący w ciągu 14 dni chce oddać towar pomimo tego że nie zgłasza żadnej usterki i jest on zgodny z opisem. Czy mam obowiązek przyjąć taki zwrot? i oddać pieniądze wraz z kosztami przesyłki? Przecież w ten sposób można wykończyć każdego przedsiębiorcę kupując, przetrzymując towar i po 10 dniach zwracać żądając zwrotu pieniędzy za towar i przesyłkę ( które de fakcto wziął kurier a nie ja ).

Jak się bronić przed takimi nieuczciwymi kupującymi?

Jeśli klient kupuje od przedsiębiorcy (Ciebie) towar, to ma pełne prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. O ile mi wiadomo, to kosztów za przesyłkę nie musisz oddawać, aczkolwiek nie jestem pewien, niech ktoś mnie poprawi jeśli tak nie jest.

Czyli w czasie 14 dni może używać sprzętu korzystać i później bez najmniejszych kosztów oddać? Przecież to nielogiczne

OK, ale jak się ma rzecz do używanych sprzętów - zeby każdy towar doprowadzić do stanu sprzed wysyłki muszę dołożyć od tego parę zl - czyszczenie , odkamienianie, sprawdzenie serwisowe itd. Nawet jeśli sprzęt byl używany krotko, to nie wiem co się z nim działo i nie mogę tego odpuścić. Czy w takim razie mogę zwrot pomniejszyć o te koszty serwisowe?

"Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy". Jest to zapis dość jasny i jednoznaczny. Co mają do tego naprawy, jakie dokonywałaś przed wystawieniem oferty?

Po skutecznym odstąpieniu i otrzymaniu zwróconego towaru sprawdzasz go i oceniasz jego stan względem tego, jaki był przy wysyłce do kupującego.

A czy odstąpienie od umowy kupujący musi wysłać na piśmie czy nie jest to konieczne?

na aukcji nie było żadnej informacji czy udzielam takiej możliwości odstąpienia droga elektroniczna czy nie. Mali od zwrocie wpłyną do mnie po 12 lub 13 dniach od otrzymania towaru przez kupującego. W formie papierowej nie wpłynął wcale a mielone juz ok 3 tyg. Czy w takim razie mogę odmówić przyjecie towaru?

Każdy kupujący przez internet ma prawo zwrócić towar w ciągu 14 dniu bez podania przyczyny, nawet używany.

Pozdrawiam ;-)

krakus2010 napisał:
Każdy kupujący przez internet ma prawo zwrócić towar w ciągu 14 dniu bez podania przyczyny, nawet używany.
Kolejny raz piszesz głupoty i wprowadzasz w błąd czytających. Może zastanów się nad sensem udzielania porad na tematy, o których jednak zbyt mało wiesz?

loco1 a jak byś odpowiedział na zadane przeze mnie pytanie wyżej?

na to:
"na aukcji nie było żadnej informacji czy udzielam takiej możliwości odstąpienia droga elektroniczna czy nie. Mali od zwrocie wpłyną do mnie po 12 lub 13 dniach od otrzymania towaru przez kupującego. W formie papierowej nie wpłynął wcale a mielone juz ok 3 tyg. Czy w takim razie mogę odmówić przyjecie towaru?"

Mozesz. Po otrzymaniu odstapienia towar jest Twoja wlasnoscia i mozesz z nim robic, co tylko chcesz.

Powrót