M
Magdoll
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mam pytanie odnośnie sprzedaży na allegro, mam założoną działalność gospodarczą sprzedaje używane narzędzia kupowane na targowiskach, "wystawakch", jestem na ryczałcie, po przekroczeniu limitu będę musiał przejść na VAT , ale jak miałbym się rozliczać jeśli nie mam faktury na zakupiony towar -(jest używany) mam płacić 20% od całości kwoty a nie o zysku - to jest dla mnie całkowicie nieopłacalne, narazie płacę 3% od całości kwoty za sprzedaż - to jeszcze się opłaca.
Mam w związku z tym pytanie czy jest możliwe abym sprzedawał tak na ryczałcie - podatek wg. stawki 3% w ramach limitu, a gdy limit miałby się skończyć zaprzestać sprzedaży do końca roku i poczekać na nowy limit w przyszłym roku? I tu kwestia najważniejsza czy przez okres miesiąca mogę udostępnić moje konto allegro poprzez pełnopocnictwo - innej zaprzyjaźnionej firmie, która sprzedawała by tam te same produkty - odprowadzjąc podatek ryczałt 3%?
Czy np. moja żona mogłaby założyć swoją działalność, i dzięki pełnomocnictwu korzystać z tego konta ?
Proszę o opowiedź?
Mam w związku z tym pytanie czy jest możliwe abym sprzedawał tak na ryczałcie - podatek wg. stawki 3% w ramach limitu, a gdy limit miałby się skończyć zaprzestać sprzedaży do końca roku i poczekać na nowy limit w przyszłym roku? I tu kwestia najważniejsza czy przez okres miesiąca mogę udostępnić moje konto allegro poprzez pełnopocnictwo - innej zaprzyjaźnionej firmie, która sprzedawała by tam te same produkty - odprowadzjąc podatek ryczałt 3%?
Czy np. moja żona mogłaby założyć swoją działalność, i dzięki pełnomocnictwu korzystać z tego konta ?
Proszę o opowiedź?