sprzeaż na allegro - uostępnienie konta - podatek?

• Autor wątku Autor wątku Magdoll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdoll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie odnośnie sprzedaży na allegro, mam założoną działalność gospodarczą sprzedaje używane narzędzia kupowane na targowiskach, "wystawakch", jestem na ryczałcie, po przekroczeniu limitu będę musiał przejść na VAT , ale jak miałbym się rozliczać jeśli nie mam faktury na zakupiony towar -(jest używany) mam płacić 20% od całości kwoty a nie o zysku - to jest dla mnie całkowicie nieopłacalne, narazie płacę 3% od całości kwoty za sprzedaż - to jeszcze się opłaca.

Mam w związku z tym pytanie czy jest możliwe abym sprzedawał tak na ryczałcie - podatek wg. stawki 3% w ramach limitu, a gdy limit miałby się skończyć zaprzestać sprzedaży do końca roku i poczekać na nowy limit w przyszłym roku? I tu kwestia najważniejsza czy przez okres miesiąca mogę udostępnić moje konto allegro poprzez pełnopocnictwo - innej zaprzyjaźnionej firmie, która sprzedawała by tam te same produkty - odprowadzjąc podatek ryczałt 3%?

Czy np. moja żona mogłaby założyć swoją działalność, i dzięki pełnomocnictwu korzystać z tego konta ?

Proszę o opowiedź?

Wielu przedsiębiorców w obawie przed przekroczeniem limitu zwolnienia z VAT pod koniec roku zaprzestaje prowadzenia działalności. Z tym nie ma problemu. Nie ma sprzedaży, nie ma VAT-u.
Co do konta Allegro, to pewnie będzie to złamanie regulaminu, gdyż Allegro zabrania udostępniania kont innym osobom. Proszę zajrzeć do wspomnianego regulaminu na stronie aukcyjnej.

ale jak to do tego pelnomocniwta ma sie US ?
Czy moga wyniknac jakies problemy jesli udziela sie pelnomocnitwa komus z rodziny ?

Dostał Pan odpowiedź, że konta nie można nikomu udostępniać.
Żona Pana ma prawo założyć działalność gospodarczą i prowadzić ją "na własny rachunek".
Natomiast udzielając pełnomocnictwa żonie do stałego wykonywania czynności w Pana firmie, staje się ona osobą współpracującą, za którą należy opłacać składki ZUS. Natomiast pełnomocnictwo nie wpływa na wielkość dochodów firmy (nie dzieli się dochodu na dwie osoby). Dla US pełnomocnik "istnieje" jako ktoś, kto w imieniu przedsiębiorcy podpisuje faktury, zamawia towar itp.

W takim przypadku niech żona założy działalność gospodarcza i konto na allegro.
do wyczerpania limitu będzie Pan korzystał ze swojego konta a po wyczerpaniu z konta żony.

Powrót