sprzeciw czy częściowe wycofanie pozwu

• Autor wątku Autor wątku jarcunek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarcunek

Witam

Złożyłem pozew w EPU do e-sądu. Otrzymałem postanowienie - o braku podstaw do wydania nakazu zapaty i przekazaniu sprawy dla Sądu w/g właściwości ogólnej pozwanego - dłużnika oraz otrzymałem jeszcze zarządzenie - zarządza stwierdzić brak podstaw do wydania nakazu zapłaty w niniejszej sprawie z uwagi na fakt, że przytoczone okoliczności budzą wątpliwości.
Domyślam się że chodzi o dodatkowe wynagrodzenie dla mnie jako pożyczkodawcy 30zł za miesiąc od pożyczonej kwoty 150zł.
Pytanie - czy mam w pierwszej kolejności złożyć sprzeciw czy też mam wycofać częściowo pozew wnosząc o ograniczenie roszczenia - i tutaj liczę na wydanie powtórnie postanowienia uwzględniając zmniejszenie mojego wynagrodzenia o te nieszczęsne 30zł bonus i proszę o spłatę odsetek umownych.
W pouczeniu mam napisane - że na wzniesienie skargi na orzeczenie referendarza sądowego mam 7 dni od momentu doręczenia postanowienia do SR.

jarcunek napisał:
Złożyłem pozew w EPU do e-sądu.

Pytanie - czy mam w pierwszej kolejności złożyć sprzeciw
Chcesz się sobie sprzeciwiać? Nawet taka opcja zresztą nie istnieje. Wydaje mi sie, że w rejonowym możesz ograniczyć roszczenie. Będzie szybciej niż składanie skargi w e-sądzie

Powrót