sprzeciw do E-sądu w związku z przedawnieniem

• Autor wątku Autor wątku anska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anska

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam
Dostałam wczoraj z sądu w Lublinie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Około 2-3 miesięcy temu dostałam z firmy windykacyjnej wezwanie do zapłaty kwoty ponad 1300zł. Nie wiedząc o co chodzi zadzwoniłam do tej firmy i dowiedziałam się że jest to niespłacony do końca kredyt gotówkowy z 1997 czy 1998 roku, który w 2007 ING zbył na rzecz firmy VPF. Szczerze mówiąc po upływie 15 lat nie przypominam sobie takiego kredytu, a w uzasadnieniu pozwu nie ma żadnej konkretnej daty dotyczącej tego kredytu tylko dokładna data zbycia długu. Ale przeczesując od wczoraj internet wiem już że mogę wnieść sprzeciw do tego sądu w związku z przedawnieniem. I tu moje pytanie
Co napisać w piśmie? Czy wystarczy : moje dane, adres, sygnatura sprawy i jedno zdanie: Podnoszę zarzut przedawnienia w całości co do dochodzonego ode mnie roszczenia. Podpis. Czy coś jeszcze jest potrzebne?
Z góry dziękuję za odpowiedź

W pierwszej kolejności napisz to co wyżej, czyli że NIE pamiętasz, abyś podpisywała z poprzednikiem prawnym powoda jakąkolwiek umowę, a jeśli podpisywałaś ją to całkowicie z niej się wywiązałaś, a nawet gdybyś się z niej nie wywiązała, to roszczenia są w całości przedawnione.

Piszesz żądam:

oddalenia powództwa w całości;
zasądzenia na moją rzecz od wierzyciela kosztów postępowania.

Powinnaś wskazać dane obu stron postępowania, w nagłówku, że jest to SPRZECIW oraz dane adresata (SR Lublin./...).

Oczywiście nie musisz tego wszystkiego robić, ale jeśli pytasz...

Dziękuję bardzo za podpowiedź, na pewno z niej skorzystam

Powrót