Sprzeciw do nakazu zapłaty - jak wypełnić?

• Autor wątku Autor wątku rysik74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rysik74

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Mam pytanie, jak wypełnić sprzeciw do nakazu zapłaty:
1/Sąd - należy wypełnić ten, z którego był wydany nakaz zapłaty - tak?
2/sygnatura akt - jest w nakazie
3.1.1. adres pozwanego i tutaj mam adresw pozwie, kiedy w mojej miejscowości nie było ulic, teraz są i piszę swój adres, ale czy muszę do tego wysłać jakiś załącznik np. kserokopię dowodu osobistego, czy nie trzeba?
3.1.2 pełnomocnik - wiem, że może być żona, ale czy musi być do tego pełnomocnictwo i opłata sądowa, czy nie musi i wystarczy tylko wpisać?

punkt 6 zakres w całości- chodzi o przedawnione odsetki kredytu z 2000 roku i koszty postępowania
punkt 7 - zgłaszam zarzut przedawnienia całości roszczeń dochodzonych przez powoda - czy pisać paragraf?
inne wnioski to oddalenie powództwa i uchylenie nakazu zapłaty - czy pisać też numery artykułów k.c czy nie?
Czy można tu wpisać, żeby rozprawa była w miejscu zamieszkania?
8/koszty to wpisać zasądzenie na moją rzecz od powoda kosztów postępowania?
Nie wiem co wpisać w uzasadnieniu - chodzi o odsetki od kredytu z 2000 r, ale nigdy nie było żadnych wezwań do zapłaty, dopiero teraz firma Best przysłała pozew, wcześniej dzwonili i wysyłali informację tylko zwykłym listem, ale mąż nie potwierdził, że ma taki dług.

załączniki to właśnie wiem,że sprzeciw w 2 egzemplarzach, ale na potwierdzenie adresu, czy coś się wysyła? i pełnomocnik - jak chcę żeby żona była czy potrzebne pełnomocnictwo i opłata sądowa?tego nie wiem Proszę o pomoc

Mniej więcej tak. Idź do jakiegoś radcy. Pewnie Ci to za koszty zastępstwa zrobi. Kiedy nakaz był odebrany? Jakie potwierdzenie adresu? Żona może być pełnomocnikiem. Opłaty wtedy nie ma. Ale pełnomocnictwo musi być dołączone do sprzeciwu. Zmiana właściwości sądu jest niemożliwa teraz. Chyba że to był e-sąd, to wtedy nie trzeba całej tej kołomyi...

Wczoraj dostałam nakaz zapłaty z pozwem, tylko w pouczeniu jest, że można wnieskować o zmianę sądu w miejscu zamieszkania, jest to sąd z Elbląga, to bardzo daleko 450km. Czy to pełnomocnictwo może być na zwykłej kartce , czy na specjalnym druku?

Na zwykłej kartce. Poszukaj dobrze w internecie. Jest masa organizacji które Ci to zrobią. W sprzeciwie warto podnieść więcej niż przedawnienie. A do tego trzeba przeczytać to co jest w pozwie. Sąd nie musi się przychylić do wniosku o zmianę miejsca.

Czy można wpisać w sprzeciwie też taki wniosek o przeprowadzenie rozprawy bez mojej obecności?

Można. A co do kosztów, to nic nie pisz bo nic Ci się nie należy. Paragrafów się nie pisze w sprzeciwie... Albo inaczej: niewskazane

Chodziło mi o taką sytuację, jakby nie było rozprawy w moim miejscu zamieszkania, czyli sąd nie przychyliłby się do wnioskuo zmianę właściwości sądu to czy mogę wpisać, że wnoszę o zwrot kosztów dojazdu i utraty wynagrodzenia z pracy w tym dniurozprawy - czy to się pisze w tym sprzeciwie, czy nie?

Dziękuję bardzo za informacje, wiele mi wyjaśniły.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Powrót