sprzeciw do wyroku nakazowego i nowa rozprawa

• Autor wątku Autor wątku sisipo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sisipo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Złożyłam sprzeciw do wyroku nakazowego w sprawie w ktorej jestem obwiniona, nie ma znaczenia istota sprawy, interesuje mnie natomiast pare informacji technicznych:

1. termin rozprawy w trybie na zasadach ogolnych odbedzie sie akurat kiedy mam byc z dziecmi na feriach, tj gdzies za 3 tyg. czy moge zlozyc prośbę o przesuniecie terminu rozprawy? bo wizyte w sadzie niestety mam obowiazkowa :(

2. jest to rozprawa o ukaranie wiadomo, zatem czy obecna bede tylko ja czy wszyscy? poniewaz przyznalam sie wczesniej do winy, nie zgadzam sie tylko z wyrokiem

3. I najwazniejsze czy w razie czego mogą da c mi wyrok gorszy niz poprzedni do ktorego wnioslam sprzeciw?

1. Oczywiście, że możesz wnieść o wyznaczenie nowego terminu, jeśli przedstawisz, że wyjeżdżasz na wcześniej zaplanowane ferie z dziećmi, zwłaszcza jeśli w związku z ich organizacją poniosłaś jakieś koszty.
2. Na rozprawie, do czasu zakończenia twojego przesłuchania możesz wnieść o zaniechanie postępowania dowodowego (tj. np. nieprzesłuchiwanie świadków) i wymierzenie ci określonej kary. Jesli sąd przystanie na twoją propozycję odnośnie niesłuchania świadków, będziesz mogła skupić się na uzasadnieniu, dlaczego kara wymierzona wyrokiem nakazowym jest zbyt surowa.
3. Mogą. Ale w praktyce bardzo rzadko się zdarza, aby podsądny otrzymał surowszą karę niż poprzednio.

dzięki marcus77 za odpowiedź, jak przelożę rozprawę napewno zaniecham całego postępowania, bo zanim sie to wszystko odbędzie to zostanie mi pewnie niecałe 3 miesiące bez prawka, teraz już mam tylko 4 szkoda czasu i zachodu, inaczej widziałam to 2 miesiące temu, a tak jakoś czas biegnie szybko do przodu ze przeżyję. Dzięki i pozdrawiam.

Powrót