sprzeciw do wyroku nakazowego

• Autor wątku Autor wątku rewers13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rewers13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Otrzymałem wyrok nakazowy i nie wniosłem sprzeciwu w ciągu 7 dni od dnia doręczenia. Termin taki był podany w pouczeniu na odwrocie wyroku. Sprawa dotyczyła kolizji, gdzie ja włączając się do ruchu nie zauważyłem jadącego bez świateł pojazdu. Bulwersuje mnie w tej sprawie fakt, że na komisariacie funkcjonariusz poinformował mnie "że mogę odmówić składania zeznań" dodając że " i tak wszystko jeszcze raz będę musiał powiedzieć w sądzie". Natomiast nie poinformował mnie, że sprawa może się odbyć bez udziału stron, tak jak właśnie miało to miejsce. Wyrok zapadł na podstawie drugiego uczestnika kolizji, który oczywiście nie czuł się winnym oraz protokołu policji, która za sprawcę uznała mnie na miejscu. Nie miałem możliwości przedstawienia przed sądem mojego pktu widzenia w tej sprawie.
Proszę o odpowiedź, czy w tej sytuacji mogę jeszcze coś zrobić? Czy muszę przyjąć już ten wyrok?

Sprzeciw po terminie zostanie odrzucony. Już 'po ptokach'.

Jest to normalny w tym kraju tok w przypadku spraw o wykroczenia - pierwsza rozprawa jest zaoczna, bez udziału stron. Ignorantia iuris nocet, niestety. Funkcjonariusz nie miał obowiązku Pana informować.

Rozumiem, to że nie miał obowiązku mnie informować o tym, że pierwsza rozprawa odbywa się bez udziału stron. Ale w takim razie po co mnie tak uprzejmie informował o możliwości odmowy składania zeznań. Wygląda to na celowe zagranie z jego strony...
Mam jeszcze pytanie odnośnie wyroku. Otóż za wykroczenie nałożono na mnie karę grzywny 300 zł + osobno podana kwota kosztów sądowych. Nie ma żadnego nr konta. Gdzie i w jakim terminie mam wpłacić te dwie kwoty? Chciałem też zapytać jak wygląda sprawa odnośnie pkt-ów karnych? Bo w wyroku nic na ten temat nie pisze.

Poinformował o prawie odmowy składania zeznań bo taki obowiązek już miał.

Po uprawomocnieniu wyroku przyjdzie do Pana pismo, gdzie wpłacić pieniążki. Punkty karne są naliczane z dniem wykroczenia i zawieszone do czasu uprawomocnienia wyroku, z tymże dniem odwieszą się i anulują po roku od popełnienia wykroczenia (nie uprawomocnienia wyroku).

rewers13 napisał:
Otrzymałem wyrok nakazowy i nie wniosłem sprzeciwu w ciągu 7 dni od dnia doręczenia. Termin taki był podany w pouczeniu na odwrocie wyroku.
A więc o jakie niepoinformowanie chodzi?

Chodzi o nie poinformowanie ze strony funkcjonariusz na komendzie, który można powiedzie namówił mnie do odmowy składania zeznań, a nie poinformował o tym, że rozprawa może się odbyć bez udziału stron.

Powrót