Sprzeciw od nakazu a nowa ustawa odnośnie dni wolnych?!

• Autor wątku Autor wątku Anonimus Hope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anonimus Hope

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
dostałem nakaz zapłaty,i mam na to 14 dni,I mam pytanie jak to się tyczy soboty?bo zgodnie z art.115 prawa cywilnego(nowelizacja 2017 rok) jeżeli odebrałem nakaz zapłaty(awizo wymienione na list polecony który był pozwem o nakaz zapłaty).Czy zatem jeżeli mineły 14 dni i jest sobota a ja wysłałem sprzeciw 2 dni później tj.poniedziałek to zrobiłem to niezgodnie z prawem i sprzeciw który skierowałem jest nieuzasadniony i nie mieści się w terminie?
Ostatni dzień wysłania listu poleconego ze sprzeciwem przypada na poniedziałek.
Chciałbym również zaznaczyć że wysłałem sprzeciw 16 dni po odebraniu nakazu(tj odebrałem w sobotę i mój termin odesłania sprzeciwu mijał zgodnie z ustawą tj.poniedziałek a nie sobota(jeżeli dobrze rozumiem ustawę)
Piszę to ponieważ dostałem odrzucenie sprzeciwu od sądu za spóźnienie się z terminem odesłania sprzeciwu.I dlatego mam pytanie takie czy nie jestem w tej sytuacji już nic w stanie zrobić czy sąd nie do końca wie o obecnej ustawie i kieruje się starą która przewiduje 14 dniowy termin wysyłki sprzeciwu pomijając tylko niedziele?A jeżeli mam rację to jakie powinienem wystosować pismo do sądu?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Zgadza się, w takim przypadku termin upływa w poniedziałek.

Odbiór w sobotę, więc 14-dniowy termin upływa w sobotę, a nie w poniedziałek. Chyba że sobota jest dniem ustawowo wolnym od pracy (świątecznym).

@gość-92 a podstawa prawna? Bo art. 115 kc od niedawna brzmi tak:
Art. 115.
Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień
uznany ustawowo za wolny od pracy lub na sobotę, termin upływa następnego dnia,
który nie jest dniem wolnym od pracy ani sobotą.

Nie widzę tu koniunkcji, tylko alternatywę... W starym brzmieniu o sobocie nie było mowy, fakt.

Czyli powinienem zaskarżyć oddalenie sprzeciwu?

Tak jest, jeśli to postanowienie referendarza, to pisz skargę. Całkiem możliwe, że ktoś zapomniał o nowelizacji, jak @gość-92

Pisał referendarz.A jeżeli chodzi o skargę to rozumiem że poprostu napisać że zaskarżam decyzję sądu i zacytować art 115 i się na niego powołać?rzecz jasna jakoś mądrze i ładnie to poskładać w całość.

Coś w stylu "Zarzucam postanowieniu obrazę art. 115 kc poprzez błędne przyjęcie, że termin upłynął, podczas, kiedy z uwagi na koniec terminu przypadający na sobotę, termin upływał w dniu XXXXX (poniedziałek)" - to tak na szybko.

I nie zapomnieć wnieść opłatę 100zł.

A tak tak, wnieść opłatę. Inaczej to znów potrwa, bo sąd wezwie do zapłacenia i tak to się będzie ciągnąć...

A skąd wzięliście opłatę 100 zł? Jak nawet nie wiecie do jakiego sądu i w jakim trybie była sprawa?

A kto mówił, że 100? Adekwatną.

Nie wiem w co patrzyłem wczoraj wieczorem... Mea culpa. Zrzucam na karb soboty :)

Anonimus Hope napisał:
Pisał referendarz.A jeżeli chodzi o skargę to rozumiem że poprostu napisać że zaskarżam decyzję sądu i zacytować art 115 i się na niego powołać?rzecz jasna jakoś mądrze i ładnie to poskładać w całość.
Skoro to postanowienie referendarza to opłata za skargę na orzeczenie maksymalna to 100, więc jak da 100 to też będzie ok, najwyżej będzie miał nadpłatę

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ale w jaki sposób mam to zapłacić?bo wysyłam to listem poleconym do Lublina.Bo rozumiem że jeżeli wyślę skargę bez opłaty to ona i tak zostanie rozpatrzona?tylko poprostu dostanę upomnienie że muszę uiścić opłatę?

Jak to jest e-sąd w Lublinie to opłaty nie ma.

Powrót