sprzeciw od nakazu w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku herubinek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

herubinek

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam chce sama napisac sprzeciw bo nie stac mnie na adwokata ale zupelnie nie wiem co mam wpisac w zarzutach ,nie zgadza sie kwota zadluzenia ogromne koszty zekomej windykacji i odsetki w kwocie 20 zl za dzien od kwoty 5000 .Nie umiem ubrac tego w odpowiednie slowa a nie chce zeby sad odrzucil sprzeciw .Pomozcie prosze jak by to mialo wygladac bede wdzieczna za kazda pomoc

Samo skuteczne wniesienie sprzeciwu powoduje utratę mocy nakazu zapłaty w upominawczym. Co do zarzutów można napisać coś w stylu:
- kwestionuję wysokość dochodzonej przez powoda kwoty głównej poprzez błędne jej wyliczenie, a przez to obciążenie mnie w nakazie zapłaty obowiązkiem uiszczenia kwoty nieadekwatnej do rzeczywistej wysokości zobowiązania.
- coś podobnego można napisać przy odsetkach, ale proszę pamiętać, że powód może żądać odsetek umownych, nie większych niż odsetki maksymalne. Jeżeli są większe Sąd przyzna powodowi odsetki maksymalne.

Z doświadczenia proponuję popatrzyć na kwestie czysto formalne tj. czy są podpisy pod każdym dokumentem dołączonym do pozwu, czy jest opłata wniesiona od pozwu, pełnomocnictwa, czy jest dołączone pełnomocnictwo (jeżeli powód ma pełnomocnika), kwestia przedawnienia (Sąd nie bierze jej z urzędu). W ostateczności warto napisać cokolwiek bo nakaz i tak upadnie, a potem bronić się na rozprawie. Proszę jednak pamiętać o prekluzji (wszelkie zarzuty na które chce się Pani powoływać powinny być w sprzeciwie).

A i jeżeli pozew był na formularzu sprzeciw też należy wnieść na formularzu :)

Nawet jeżeli coś będzie dla Sądu niejasne to i tak wezwą Panią do uzupełnienia braków w terminie 7 dni.

Ostatnia edycja:
Powrót