Sprzeciw od nakazu zapłaty a termin zapłaty

• Autor wątku Autor wątku An3tka22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

An3tka22

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witajcie,
Moi rodzice dostali nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym, jednak kwota przewyzsza stan faktyczny zadluzenia. Wnieslismy sprzeciw dolaczajac potwierdzenia wplat.
Proszę o informację czy w przypadku złożenia sprzeciwu termin na zapłatę zaległości zostaje wydłużony do momentu rozpoznania sprawy? czy mamy te zaleglosc wplacic juz teraz?

Rozumiem, że część należności jest zasadna?

Brak spłaty skutkuje tym, że naliczane są odsetki.
W przypadku kolejnych wpłat musicie okazać je na rozprawie plus ksero dla powoda oraz wnosić o oddalenie powództwa w tej części co dopłaciliście.

Jeśli tego nie zrobicie, sąd wyda nakaz wyrok na pozostałą część.

Tak, część jest należna.
Chodzi mi tylko o kwestie czy jeśli złożony został sprzeciw to czy mamy wpłacić tyle ile powinno być faktycznie wpłacone czy czekać na wyrok sądu?

Tak, jak napisałem powyżej.

Jeśli nie przerażają Was odsetki, możecie czekać.

Chyba, że nie jest to esąd, tylko zwykły sąd i zaskarżyliście nakaz w części.

Wówczas pozostała część jest prawomocna i musicie zapłacić, w przeciwnym razie wierzyciel skieruje sprawę do komornika.

W tej sytuacji musicie pamiętać o dokładnym wyliczeniu należności wraz z odsetkami na dzień spłaty - za dzień spłaty należą się też odsetki.

Proszę jeszcze o odpowiedz, otrzymalismy pismo z sadu ze sprzeciw byl zasadny i sad odstepuje od nakazu zaplaty w całości. Doplacilismy te calkowita należność. Teraz wychodzi na 0zł. Jednak mam pytanie co z kosztami sadowymi zasadzonymi w pierwszym nakazie? Nic teraz o nich nie było wspomniane a jedynie fakt ze teraz sprawa trafia do sadu rejonowego wlasciwego dla miejsca zamieszkania. czy poinformowac sad przed rozpoczeciem procesu o calkowitej splacie zobowiazania?

Sąd na pewno nie napisał, że sprzeciw był zasadny...Jeśli już to przyjął sprzeciw i sprawę przekazał do sądu właściwości ogólnej?!
Czyli to jednak esąd z Lublina?

Proszę pisać bez przekładu na swój język, bo niczego nie rozumiem.

Witam,
Dokladnie tak zostało napisane : " postanawia: I. stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości"
Czy to oznacza, że koszty sądowe musimy pokryć?

Jeżeli chcecie pokryć całą należność to i odpowiednią część kosztów.

Jednak dalej nie rozumiem, a pisanie postów co dwa tygodnie nie ułatwia kontaktu i zrozumienia problemu.

Mogę się domyślać, że chcecie zapłacić część należną, ale pamiętajcie aby uzupełnić sprzeciw i napisać wówczas o oddalenie powóztwa w całości (w tej części co wpłąciliście), bo inaczej sąd wyda wyrok i możecie liczyć się z koniecznością zapłaty drugi raz za to samo!!!

Wpłata została dokonana na kwotę która stanowiła faktycznie zadłużenie.
Sąd w Lublinie przekazał sprawę do sądu w moim mieście.
Czyli teraz powinnam napisać sprzeciw do Sądu w Lublinie czy moim mieście?

Napisałem zdanie, że musi pani uzupełnić sprzeciw.

Czyli po tym, jak sąd panią wezwie do złożenia sprzeciwu (sąd właściwości ogólnej), wówczas dodatkowo pani dołączy dowody wpłaty i wniesie o oddalenie powództwa w całości z uwagi na zapłatę należności.

Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że wpłata musi być dokonana w prawidłowej wysokości, czyli łącznie z odsetkami liczonymi na dzień wpłaty.

Sąd również będzie orzekał o kosztach i dopiero po orzeczeniu o kosztach będzie je pani musiała uiścić.

Powrót