Sprzeciw od nakazu zapłaty GxxBxxx - dalsze perypetie

• Autor wątku Autor wątku mario-75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario-75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Sprzeciw od nakazu zapłaty GxxBxxx - KRD, dalsze perypetie

Witam

Sytuacja wygląda następująco:

- kredyt z banku spłacony w wyniku egzekucji komorniczej (postanowienie komornika o zakończeniu egzekucji w związku z zaspokojeniem całego roszczenia i o pozostawieniu tytułu egzekucyjnego w aktach sprawy)

- po kilku miesiącach pisma i telefony z firmy GxxBxxx o sprzedaży przez bank długu i wezwania do zapłaty kwoty ok. 300 zł

- pozew o zapłatę do e-sądu - złożyłem sprzeciw, z sądu właściwego miejscowo otrzymałem umorzenie postępowania ze względu na niedostarczenie przez powód dokumentów których zażądał sąd

- po kilku miesiącach ponowny pozew do e-sądu - ponowny sprzeciw, tym razem dostałem z sądu właściwego miejscowo pismo o umorzeniu ze względu na to, że powód złożył wniosek o wycofanie pozwu ze względu na zaspokojenie przeze mnie roszczenia

Oczywiście żadnego roszczenia nie zaspokoiłem, w kontaktach z GxxBxxx twierdzę, że mój dług został spłacony bankowi.

- następny krok - pismo z KRD o dokonaniu wpisu przez GxxBxxx

Moje pytanie jest następujące: jak mogę skutecznie zakończyć tą sprawę? Czy GxxBxxx celowo unika rozprawy abym nie mógł wykazać, że ich roszczenie jest bezzasadne (analogicznie jak stwierdzenie przedawnienia)? Czy może chodziło o to aby w drugim przypadku otrzymać zwrot opłaty od pozwu, twierdząc, że spłaciłem dług? Co można zrobić z wpisem do KRD? Czy jest możliwość aby pociągnąć GxxBxxx do odpowiedzialności za dokonanie nieuprawnionego wpisu? Oczywiście w rozmowach telefonicznych informowałem tą firmę o sytuacji (nagrania z ostatnich rozmów).

Proszę o poradę co mogę w tej sytuacji zrobić.

Ostatnia edycja:
Zabezpiecz dowodowo wpis z KRD. Następnie kierunek prokuratura (grzywna do 30 tys dla getBack) oraz radca prawny celem wyjęcia z getBack pieniędzy za bezprawny wpis, bo się im "zapomniało" albo "dług przywidział".

A na czym polega zabezpieczenie dowodowe wpisu do KRD w tym wypadku? Rozumiem, że składam do sądu wniosek o zabezpieczenie dowodu ale co konkretnie robi sąd? Zobowiązuje KRD do nie usuwania wpisu, czy może zabezpieczenie dotyczy jedynie pisma które otrzymałem z KRD?

Prokuratura potencjalnie załatwia kwestię nie uprawnionego wpisu. A czy jednocześnie zostanie stwierdzone, że żadnego długu nie mam?

Odszkodowanie byłoby miłe ale wydaje mi się, że można je uzyskać za wymierne straty. Ja takich nie potrafię wykazać. Oczywiście można powiedzieć, że poniosłem jakieś straty związane z koniecznością reagowania na pozwy oraz w związku z dziesiątkami wezwań do zapłaty, często w żenującej formie (zdrapki, karty magnetyczne, promocje świąteczne, itp.) ale te szkody nie mają związku z dokonaniem wpisu do KRD.

A co do prokuratury to skoro bym już nadał sprawie bieg, to czy można przy okazji zastanowić się nad zarzutem wprowadzania w błąd w celu doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem?

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Wycofując pozew z sądu, firma jako powód podała fakt, że uregulowałem dług czyli poświadczyła nieprawdę. Czy z tym też można coś zrobić?

mario-75 napisał:
A na czym polega zabezpieczenie dowodowe wpisu do KRD w tym wypadku?
Po prostu wygeneruj raport i go zachowaj

A co z pozostałymi kwestiami o których wspominam?
W szczególności chciałbym wiedzieć w jaki sposób mogę sądownie potwierdzić, że nie mam żadnego długu.

Rolą getBack będzie wykazać że masz dług i wpis był zasadny. Nie zawsze ciężar dowodowy spoczywa na stronie wywodzącej - z uwagi na zasady logiki. Pomyśl - jak masz wykazać że nie masz długu o jakim mówi getBack? Zaświadczenie od proboszcza czy poręczenie sołtysa?

Zamiast wspomnianych zaświadczeń na przykład dokumenty o których piszę w pierwszym poście.
A nie ma przypadkiem takiego czegoś jak pozew o ustalenie nieistnienia wierzytelności?

mario-75 napisał:
A nie ma przypadkiem takiego czegoś jak pozew o ustalenie nieistnienia wierzytelności?
Jest, ale są w tej sprawie prostsze możliwości

Powrót