Sprzeciw od nakazu zapłaty przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Konstancja111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konstancja111

Użytkownik
Odpowiedzi
132
Dostałam nakaz zapłaty chce wysłać sprzeciw - przedawnienie na jakim druku ? Moge napisać odręcznie? Ja dostałam pozew na druku oryginalnym i pisze ze to jest odpis .Prosze o pomoc.

Ostatnia edycja:
To e-sąd w Lublinie czy Twoja rejonówka? Kwota roszczenia?

Mój sad , pozew jest na oryginalnym druku na nim jest kwota 848 zł z 2011 r.dlug z ferratum finanse

Konstancja111 napisał:
Mój sad , pozew jest na oryginalnym druku na nim jest kwota 848 zł z 2011 r.dlug z ferratum finanse . Mogę napisać na zwykłej kartce ?

Jak pozew na druku był to sprzeciw tez na druku. W necie masz pełno takich druków ( Sprzeciw od wyroku zaocznego,zarzuty od nakazu zapłaty, sprzeciw od nakazu zapłaty - 2 pierwsze przekreślasz ). Co do przedawnienia to lepiej jakby podniesiony został na sprawie a w sprzeciwie inne zarzuty i wnioski , bo jeśli jest na 100 % przedawnione to cofną pozew po twoim piśmie i za jakiś czas mogą spróbować ponownie.

Oczywiście wszystko składasz w 2 egzemplarzach po 1 dla sądu i powoda. Jak samemu się zanosi na biuro podawcze to jeszcze jedna kopia dla siebie.

Pocztą wysyłasz za potwierdzeniem odbioru ( żółty druczek ) w notatkach wpisując sygnaturę sprawy .

karaczoch napisał:
Jak pozew na druku był to sprzeciw tez na druku. W necie masz pełno takich druków ( Sprzeciw od wyroku zaocznego,zarzuty od nakazu zapłaty, sprzeciw od nakazu zapłaty - 2 pierwsze przekreślasz ). Co do przedawnienia to lepiej jakby podniesiony został na sprawie a w sprzeciwie inne zarzuty i wnioski , bo jeśli jest na 100 % przedawnione to cofną pozew po twoim piśmie i za jakiś czas mogą spróbować ponownie.

Oczywiście wszystko składasz w 2 egzemplarzach po 1 dla sądu i powoda. Jak samemu się zanosi na biuro podawcze to jeszcze jedna kopia dla siebie.

Pocztą wysyłasz za potwierdzeniem odbioru ( żółty druczek ) w notatkach wpisując sygnaturę sprawy .

Dzięki...takie druki wezmę z sądu?

Tak, zdecydowanie. I nie polecam drogi @karaczoch, bo w rejonówce a nie e-sądzie sędzia może nie chcieć zarzutu przyjąć i trzeba będzie apelować.

Nie bardzo rozumie ? Dlaczego ?

Ostatnia edycja:
Dlatego, że zarzuty powinno się zgłaszać już w sprzeciwie (nie dotyczy e-sądu, bo mamy prawo nie wiedzieć co zarzucamy), większość sędziów dopuszcza na rozprawie, ale zdarzają się sytuacje, że nie.

Zwłaszcza zdarza się to jak idzie osobiście pozwany. Poza tym - co za różnica - jak mają wycofać pozew to wycofają. Zarzut się nie zmieni. Co najwyżej poniosą koszty jeszcze raz. A naiwnością jest sądzić że temat się zamknie na tej jednej sprawie. Te "długi" potem żyją i tak własnym życiem w większości.

Syphar napisał:
Dlatego, że zarzuty powinno się zgłaszać już w sprzeciwie (nie dotyczy e-sądu, bo mamy prawo nie wiedzieć co zarzucamy), większość sędziów dopuszcza na rozprawie, ale zdarzają się sytuacje, że nie.
Zarzut przedawnienia jest zarzutem prawa i może zostać podniesiony najpóźniej przed zamknięciem sprawy w II instancji. Są na to jednoznaczne orzeczenia

To prawda. I często kończy się właśnie w II instancji. A po co to pytającemu?

A czy w sprzeciwia podawać jakieś art.czy wystarczy napisać że przedawnienie ? Dług jest z 2011 ?

Żadnych art nie musisz podawać, napisz, że podnosisz zarzut przedawnienia i już. Jeśli sama piszesz to nikt od Ciebie tego nie wymaga, adwokatem nie jesteś.

To jest do Sądu Rejonowego w moim miejscu zamieszkania wkładam do koperty dwa identyczne pisma i wysyłam poleconym na oryginalnym druku ? Tak ?

Sprzeciw do sądu + załączniki jeśli takowe są + odpis dla strony przeciwnej (drugi egzemplarz) + odpisy załączników jeśli takowe są. Plus najlepiej dla siebie też zostawić jedną kopię, razem trzy.

A jakie załączniki? Te co sad przysłał?

Nie, no takie jak chcesz dołączyć. Jeśli w ogóle jakieś, bo ja bym nie dołączał tylko podniósł przedawnienie

Powrót