Sprzeciw od nakazu zapłaty - renoma - prosba o weryfikacje

• Autor wątku Autor wątku Czesc_Tereska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czesc_Tereska

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Szanowni Państwo,

Prosił był o sprawdzenie poprawności przygotowanego prze mnie sprzeciwu od nakazu zapłaty. Lada chwila minie termin dwóch tygodni wiec chciał bym go wysłać. Chodzi mi tutaj głównie o kwestie formalne - czy wniosek nie zostanie przypadkiem odrzucony przez złe wypełnienie. Z góry dziekuje za zarkniecie okiem (plik w zalaczeniu)

Na pewno przyda sie na przyszłość bo na forum nie ma gotowego przykładu wypełnionego wniosku.

cos sie plik nie zalaczy; ( za duza waga)

ponizej link
zmieniłem swoje dane i pesel z wiadomych celów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pierwsza rzecz to polecam usunąć swoje dane osobowe przed publikacją pliku na forum

W punkcie 7 warto by było napisać wprost - podnoszę zarzut przedawnienia.

W uzasadnieniu piszesz że roszczenie jest bezzasadne, mimo, że wcześniej piszesz że jest zasadne ;p
Ogólnie mały błąd, można tak zostawić, GRUNT to podnieść zarzut przedawnienia!!!

Czy reklamowałeś w jakiś sposób tą opłatę dodatkową? Pytam, bo w niektórych przypadkach przedawnienie wynosi 15 miesięcy - w sumie i do tego nie ma zgody na tym forum ;p

Co oczywiście nie zmienia faktu, że mimo przedawnienia powinieneś zapłacić - jechałeś na gapę, i zwykła ludzka przyzwoitość...

Ostatnia edycja:
5.2 - wpisujesz swoje dane
7 - zgłaszam zarzut przedawnienia roszczenia na podst. art 77 ust. 1 ustawy prawo przewozowe
10.1.1 - puste. ty nie zgłaszasz dowodów, tylko powód, więc wykreśl też z załączników

co do tych 15 miesięcy to: art 77 ust. 1, z zastrzeżeniem art 75 ust. 2 w zw. z art 77 ust. 4

więc jeśli w materiale dowodowym nie ma pocztowego dowodu nadania wezwania do zapłaty - to 1 rok. jeśli jest - 15 miesięcy i zarzut przedawnienia nietrafny

Dziękuje jerry23 - poprawiłem plik. Oczywiscie nie ma w materiale dowodowym pocztowego dowodu nadania. Powinno byc wszystko ok

tylko pilnuj na sprawie tych terminów. jak napisałem - 1 rok. nie ma dowodu nadania wezwania - nie było 3-miesięcznego zawieszenia.

a na drugi raz to stary bilet się kasuje. nie stać cię 1.80 czy 3.50? bez przesady...
co innego ja - autobusami nie jeżdżę ale ostatnio po raz pierwszy od dwóch lat jechałem. bilet kupiłem w kiosku, wsiadłem i tak sobie siedzę i jadę i... po dwóch przystankach się zorientowałem że jeszcze skasować trzeba :D

stary ja jechałem jeden i jedyny raz wtedy autobusem od od 3 lat :P akurat musiałem podjechac dwa przystanki po auto do warsztatu no i masz :)
dzieki za pomoc

jeśli było pocztowe wezwanie do zapłaty, wysłane przez firmę komunikacyjną, to ono przerywa bieg przedawnienia na 3 miesiące, dobrze rozumiem?

itsme napisał:
jeśli było pocztowe wezwanie do zapłaty, wysłane przez firmę komunikacyjną, to ono przerywa bieg przedawnienia na 3 miesiące, dobrze rozumiem?

tak, ale z tego co wyczytalem w innych tematach musi to byc zawarte w materiale dowodowym - w sumie jest to logiczne

Jednak nie jest to dla mnie do końca jasne. w moim przypadku, w materiale dowodowym było ujęte wezwanie do zapłaty (przedsądowe). Więc nie jestem pewna czy mam liczyć przedawnienie 12 czy 15 miesięcy. W obu wypadkach pozew został złożony po upływie tych terminów, jednak w formularzu chciałabym dokładnie określić datę, kiedy roszczenie uległo przedawnieniu, aby nie było żadnych wątpliwości.

itsme napisał:
Jednak nie jest to dla mnie do końca jasne. w moim przypadku, w materiale dowodowym było ujęte wezwanie do zapłaty (przedsądowe). Więc nie jestem pewna czy mam liczyć przedawnienie 12 czy 15 miesięcy. W obu wypadkach pozew został złożony po upływie tych terminów, jednak w formularzu chciałabym dokładnie określić datę, kiedy roszczenie uległo przedawnieniu, aby nie było żadnych wątpliwości.

Sąd zna prawo, nie musisz wskazywać dat kiedy roszczenie uległo przedawnieniu (wystarczy tylko podnieść taki zarzut).

rafmik napisał:
Sąd zna prawo, nie musisz wskazywać dat kiedy roszczenie uległo przedawnieniu (wystarczy tylko podnieść taki zarzut).

Nie ulega tą wątpliwości :)
Jednak w formularzu do wypełnienia jest punkt "uzasadnienie", gdzie należy wskazać, fakty, które pozwany przyznaje, oraz z których wynika, że zgłaszane przez pozwanego zarzuty są zasadne.
Pierwszy raz wypełniam taki formularz, opieram się na wzorach znalezionych w internecie, oraz poradach z tego forum. Nie wiem dokładnie co jest najistotniejsze w uzupełnieniu tego uzasadnienia, więc chciałam zawrzeć wszystko co uznałam za przydatne. Może niepotrzebnie.
Ale skoro piszesz, że nie muszę tego robić, to sformułuję to inaczej.
Najważniejsze pewnie będzie stwierdzenie, że od dnia nałożenia opłaty do dnia złożenia pozwu nastąpiło przedawnienie.

Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź.

itsme napisał:
Jednak nie jest to dla mnie do końca jasne. w moim przypadku, w materiale dowodowym było ujęte wezwanie do zapłaty (przedsądowe).
przedsądowe czyli tuż przed wniesieniem pozwu? to nie to. chyba.
poza tym generalnie - nie tylko wezwanie ale przede wszystkim pocztowy dowód nadania ma być w aktach. nie ma dowodu nadania, nie było doręczenia wezwania.

jest pocztowy dowód nadania takiego wezwania w aktach. tak było nazwane "przedsądowe", bo wysłało je MUK (miejskie usł. komunik.)
więc nie wiem czy takie coś już zawiesza bieg.
sformułowałam jednak już wyjaśnienia, tak, że nie podałam konkretnej datu nastąpienia przedawnienia. napisałam, że do dnia wniesienia pozwu roszczenie uległo przedawnieniu. mam nadzieję, że wystarczy. jutro składa papiery w sądzie.

art. 75 ust. 2 - wydaje mi się że to wezwanie przedsądowe nie zawiesza biegu. ale pewny nie jestem

jerry23 napisał:
więc jeśli w materiale dowodowym nie ma pocztowego dowodu nadania wezwania do zapłaty - to 1 rok. jeśli jest - 15 miesięcy i zarzut przedawnienia nietrafny

Dawno mnie nie było na forum, ale czy ustawa się zmieniła w tym zakresie...

Powrót