Sprzeciw od nakazu zapłaty w post.upominawczym dowody i dokumenty

• Autor wątku Autor wątku JotK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JotK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, przygotowuję sprzeciw i pojawił się problem:
- w znalezionych opisach przygotowania sprzeciwu jest mowa o wskazaniu załączników i konieczności dołączenia ich w oryginale oraz konieczności załączenia odpisów wszystkich załączników, natomiast
- w pouczeniu, znajdującym się w Nakazie jest punkt V., w którym jest napisane: Dowodów ani żadnych dokumentów nie załącza się do sprzeciwu.

??? Nie bardzo wiem jak to zinterpretować, czy ktoś ewentualnie mógłby udzielić jakiejś wskazówki?

Pozdrawiam
JotK

Wynika to z treści poniższego przepisu :
Przepis prawny:
art. 50535
Sprzeciw od nakazu zapłaty nie wymaga uzasadnienia i przedstawienia dowodów, jednak w sprzeciwie pozwany powinien przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór, co do istoty sprawy. W pozostałym zakresie przepisu art. 503 § 1 zdanie drugie nie stosuje się.

Bardzo dziękuję za wskazówkę... Na poparcie zarzutów wysłałem jednak kopie dokumentów, i formularz Wnioski Dowodowe z ich wyszczególnieniem. (Tak poradził mi znajomy radca prawny). Mam nadzieję, że nadmiar papierów nie przeszkodzi w uwzględnieniu sprzeciwu.
Pozdrawiam

Powrót