Sprzeciw od nakazu zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku chalybs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chalybs

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam,

Na początku br. otrzymałem nakaz zapłaty od e-Sądu w Lublinie. Złożyłęm sprzeciw i sprawa trafiła do Sądu Rejonowego właściwego. Otrzymałem od Sądu kopie pozwu złożonego przez wierzyciela w sprawie pozyczki, którą niby zawarłem w styczniu 2006r. Chciałbym nadmienic, że w październiku 2005 roku zostały mi skradzione dokumenty i sprawe zgłosiłem na policje. Ja takiej umowy pożyczkowej nie zawierałem. Sąd przesłał mi kopie umowy pożyczkowej. na umowie jest wskazane miejsce zawarcia umowy i jest to miasto oddalone od mojego o 600 km. a w tamtym czasie nie przebywałem w tamtej częsci Polski gdyż pracowałem w swoim mieście. Złożyłem już wniosek do Komendanta Policji o wydanie kopii lub odpisu zaświadczenia zgłoszenia kradzieży dokumentów.
Co mogę zrobić na sprawie? Jak mogę sie bronić? W pozwie pełnomocnik wierzyciela wskazuje, ze kwota kredytu stała się wymagalna z dniem 17/07/2006. Czy moge podnieść zarzut przedawnienia? Od 2006 r. do dzisiaj nie otrzymałem nigdy żadnego pisma odnośnie takiego zadłużenia. Nie zmieniłem miejsca zamieszkania po dzien dzisiejszy.

Proszę o pomoc.

Podniesienie zarzutu przedawnienia będzie jednoznacznie z przyznaniem się do wzięcia tej pożyczki. Skoro nie brałeś pożyczki, a ta czynność prawna najpewniej była dokonana w formie pisemnej, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że podpis na dokumencie potwierdzającym zawarcie umowy będzie odmienny od Twojego, i wtedy teoretycznie sprawa wygrana. Jeżeli pożyczkodawcą jest bank, lub inna osoba, która udzieliła jej w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej, to zgodnie z art. 117 kc termin przedawnienia upływa z 3. latami od chwili, kiedy świadczenie stało się wymagalne, więc z braku lepszych możliwości możesz podnieść zarzut przedawnienia.

Możesz stwierdzić w sądzie, że nie jesteś dłużnikiem, ale z ostrożności procesowej pragniesz nadmienić, że gdyby Sąd Cię za takiego uznał, to pragniesz podnieść zarzut przedawnienia. xD

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze pytanko.

Wypełniam formularz SP i w pkt 7 formularza są zarzuty i wnioski, co mogę napisać odnośnie mojej sprawy? Uzasadnienie to wiem co musi zawierać ale w tym 7 pkt to nie bardzo wiem co jakie zarzuty czy wnioski napisać.

witam wie ktos moze czy zarzut przdawnienia przerywa kazda osoba sobie czy jedna osoba moze przerwac wszystkim bieg przedawnienia jak to jest ? poniewaz w sprawie jest wiecej uczestnikow chodzi o splacenie dlugu solidarnie. przepraszam ze sie wtracilam w czyjs watek

Powrót