sprzeciw od wyroku nakazowego

• Autor wątku Autor wątku Komandos73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Komandos73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kolega miał taką przygodę. Siostra przysłała mu z Irlandii 200euro przez Western Union a kasjerka w banku zamiast wypłacić mu 933,68zł stanowiącej równowartość 200euro wypłaciła mu 4429,19zł czyli równowartość 933,68euro. Dodam że kolega był nietrzeźwy i nie liczył pieniędzy które wypłaciła mu kasjerka . Sprawa odbyła się zaocznie i musi teraz oddać bankowi 3495,51zł. Proszę o pomoc w napisaniu skargi od tego wyroku.

po pierwsze nie ma czegoś takiego jak wyrok nakazowy, zapewne chodzi ci o wyrok zaoczny.

po drugie na forum nie piszemy pism, wykaż odrobinę zaangażowania i wpisz w jnp. w google: "sprzeciw od wyroku zaocznego" na podstawie takiego wzoru napisz swoje pismo.

dodam że fakt że kolega był nietrzeźwy i nie liczył pieniędzy nie wpływa na brak jego zobowiązania do zwrotu sumy uzyskanej tytułem bezpodstawnego wzbogacenia, a zapewne jakieś wezwanie do dobrowolnego zwrotu wcześniej dostał...

oczywiście z pośpiechu założyłem że jesteśmy na gruncie post. cywilnego, a post założony został w prawie karnym, dlatego prostuje - rzeczywiście może chodzić o wyrok nakazowy...

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście po wpisaniu w google znalazłem wzór sprzeciwu. Przepraszam za zawracanie głowy ale nie potrafię za bardzo poruszać się po internecie - za dużo zajęć. Jeszcze raz dziękuję.

Powrót