sprzeciw od wyroku zapłaty w trybie upominawc

• Autor wątku Autor wątku fibi25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fibi25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak przeprowadzić sprzeciw, jeśli otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym? Jeśli nie mam żadnych środków na zapłatę, nie pracuję, nie, często choruję itd. POza tym wielkrotnie prosiłem ową firmę o rozłożenie należności na raty jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.Za wszelkie porady będę niezmiernie wdzięczny

Żadna z wymienionych okoliczności nie daje szans przy sprzeciwie.
Czy ma pan jakieś merytoryczne zarzuty przeciwko roszczeniu?

Sprzeciw warto wnosić wyłącznie w sytuacji, kiedy ma się zarzuty czysto merytoryczne np roszczenie uległo przedawnieniu. Zła sytuacja majątkowa, próba ugodowego załatwienia sprawy nie jest argumentem uzasadniającym przyjęcie sprzeciwu.

Kris84: dokładnie rzecz biorąc sprzeciw zostanie przyjęty, ale ze względu na brak argumentów zostanie i tak wydany wyrok zasądzający i tylko koszty wzrosną

Nie wiem czy jest przedawnienie.Umowę zerwałem chyba w czerwcu w 2004 roku ale od grudnia właścicielem długu jest firma windykacyjna,nie wiem czy czas liczy się dalej czy od nowa.Będę wdzięczny za odpowiedź

To ze ktos odkupil dlug nie powoduje, ze liczy sie od nowa, ale to ze uznales dlug - tak. W pierwszym poscie pisales, ze prosiles o rozlozenie na raty. Takie prosby moga byc uznane za takie uznanie dlugu przerywajace bieg przedawnienia.

Powrót