Sprzeciw w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku vilectro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vilectro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry.

Temat dość stary i popularny, ale kilkunastogodzinne przeglądanie google i dziesiątek stron poświęconych podobnym zagadnieniom nie daje mi satysfakcjonującego rozwiązania.

Sprawa jest następująca:

W 2008 roku otrzymałem mandat za brak biletu. Parę dni temu otrzymałem pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę nieco ponad 100 zł wraz z kosztami procesu. Do tego dołączono kopię mandatu.

Wiem, że mogę napisać sprzeciw, obczytałem multum stron na ten temat, jak:

http://g.infor.pl/gp/druki/sprawy_osobiste/wlasnosc/s_egzekucja4.pdf
masz-prawo.info :: Jak napisać sprzeciw i zarzuty od nakazu zapłaty?
Jazda na gapę: kiedy mandat się przedawnia?

Niestety, mimo usilnych prób czytania ze zrozumieniem, nie wiem, jak poprawnie mam wypełnić taki sprzeciw, wnosząc zarzut przedawnienia. Mam jeszcze parę dni, żeby taki sprzeciw dostarczyć.

Czy ktoś może mi pomóc w napisaniu tego?

Wbrew pozorom jest to łatwe.

Piszesz pismo mniej-więcej takie:
Twoje Dane
Adres
Dane Sądu
Adres

Sygn akt. XXXXXX(numer sygnatury)
Sprzeciw
Działając w imieniu własnym sprzeciwiam się nakazowi zapłaty zaskarżając go w całości, jako, że zarzucam mu bezzasadność.

Podpis

I koniec. Dalej zarzuty to już będziesz wnosić w sądzie.

Ostatnia edycja:
Wyczytałem, że gdy otrzymałem pozew w formie formularza, powinienem użyć tego:
http://www.bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/form5_sp.pdf

Ponadto wyczytałem, że wnosić zarzuty wnosiłbym przy postępowaniu nakazowym, a nie na upominawczym.
W którym momencie mam napisać, że powołuję się na zarzut przedawnienia? Czy muszę podać konkretny artykuł z kodeksu cywilnego, tudzież ustawy o prawie przewozowym?

Jak to w końcu jest? Proszę o odpowiedź.

EDIT: Zapomniałem dodać pewnych informacji. W 2008 roku otrzymałem mandat od ZKM w Elblągu Sp. z o.o.. Z tego, co wyczytałem na tych stronach, mogę się powołać na zarzut przedawnienia, ale pogubiłem się w tym, gdy patrzę na ten wzór z Ministerstwa Sprawiedliwości, a z drugiej strony na formę, jaką podał mi Syphar. Nie wiem, co będzie bardziej właściwe.

Ostatnia edycja:
Dostałeś pozew, a nie nakaz. Wobec tego musisz napisać odpowiedź na pozew. Korzystasz z formularza. Uznaj że roszczenie jest bezzasadne i przedawnione - jeśli nie chce Ci się iść do sądu. I tyle. Jak chce Ci się iść to napisz tylko że jest bezzasadne a zarzut przedawnienia podnieś w sądzie.

Przeczytałem z kilka razy pouczenie na drugiej stronie nakazu zapłaty. Trochę to rozjaśniło mój umysł, ale przekopując podobne tematy natrafiłem na to:

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/64418-pytanie-do-prawnika-jak-wypelnic-formularz-sprzeciwu.html

Znalazłem coś takiego:

w pkt 7 proszę wpisać: Pozwany wnosi o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda.

pkt 8
Pozwany wnosi o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu według norm przypisanych.
To jest dla mnie jasne i właśnie to wpisuję. Czy w punkcie 7 powinienem o czymś jeszcze wspomnieć?
pkt 9
W uzasadnieniu proszę opisać stan faktyczny (kiedy Pan dostał faktury, za usługi świadczone w jakim okresie, etc. krótko i zwięźle). Wskazać, że termin płatności faktur upłynął ponad 10 lat temu, wobec tego roszczenie jest oczywiście bezzasadne, gdyż uległo przedawnieniu.
Stan faktyczny wygląda w moim przypadku tak, że:
W dniu 11.03.2008 otrzymałem bilet opłaty dodatkowej za przejazd osób bez ważnego biletu. Termin płatności minął ponad 8 lat temu. Na podstawie art. 778 kodeksu cywilnego w związku z art. 77 ust. 1 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. – prawo przewozowe (tekst jedn: Dz.U. z 2012 r., poz. 1173), żądane roszczenie jest bezzasadne, gdyż uległo przedawnieniu.
Czy może to być napisane w takiej formie? Czy coś powinienem dodać?
pkt 10
Jeżeli ma pan jeszcze te faktury lub monity proszę je wpisać w rubrykę dowód 10.1.1 i w rubrykę 10.1.2 roszczenie jest przedawnione, i dołączyć do sprzeciwu.
Wraz z pozwem załączono mi Bilet Opłaty Dodatkowej z dnia 11.03.2008 oraz Raport za jazdę bez biletu nr 3242/2008. Czy po stronie prawej (10.1.2) powinienem wpisać jak wyżej "Roszczenie jest przedawnione"?
No i zgłaszając dowód, muszę go również załączyć do sprzeciwu w tej samej formie, w jakiej go otrzymałem (1 kartka a5)?

Proszę o jak najszybszą odpowiedź, bo już dzisiaj bym to zaniósł :)

Teraz chyba już nikt nie wie co dostałeś. Pozew czy nakaz zapłaty? Prosimy o szybką odpowieź. W jednym poście piszesz zarówno o nakazie jak i pozwie...

digiton napisał:
Teraz chyba już nikt nie wie co dostałeś. Pozew czy nakaz zapłaty? Prosimy o szybką odpowieź. W jednym poście piszesz zarówno o nakazie jak i pozwie...

Dostałem w jednym liście z sądu rejonowego nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i pozew wraz z załącznikiem.

vilectro napisał:
Dostałem w jednym liście z sądu rejonowego nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i pozew wraz z załącznikiem.

składasz sprzeciw od nakazu zapłaty na urzędowym formularzu,

To już mamy jasność. Nie. Dowodów już żadnych nie dołączasz bo one już są w aktach sądu. To co napisałeś w uzasadnieniu wystarczy. Zakładamy że powód jest tą samą firmą która wystawiła opłatę dodatkową...

digiton napisał:
To już mamy jasność. Nie. Dowodów już żadnych nie dołączasz bo one już są w aktach sądu. To co napisałeś w uzasadnieniu wystarczy. Zakładamy że powód jest tą samą firmą która wystawiła opłatę dodatkową...

wzór sprzeciw bez dowodów.doc - Speedy Share - upload your files here

Więc ostatecznie tak będzie prawidłowo wypełniony sprzeciw?

EDIT: Oczywiście 2 odpisy, jeden egzemplarz ma być dla sądu, drugi dla powoda, a trzeci dla mnie z podbitą datą wpływu? (bo idę do biura podawczego sądu, mam paręset metrów od domu)

Ostatnia edycja:
Powrót